Open menu

peterselieIn de supermarkt kost een bakje met ca. 20 gram verse peterselie iets meer dan een euro, maar voor hetzelfde geld koop je bij de Turkse supermarkt een fikse bos. Het prijsverschil lijkt vooral te komen doordat in de Turkse keuken veel peterselie wordt gebruikt, waardoor de Turkse super om de hoek gewoon veel verse peterselie kan inkopen én verkopen. Maar wat moet je eigenlijk met zo'n gigantisch bos peterselie? Fijnsnijden en invriezen. En snipperen met de staafmixer! Twee niet zo heel spannende, maar wel smaakvolle, life-hacks.

Een officiële smaaktest heb ik niet gedaan, maar mijn ervaring is dat de (platte) peterselie van de Turkse supermarkt niet alleen veel goedkoper, maar ook smaakvoller is dan de verse peterselie uit de gewone supermarkt. Vooral de stelen - die in de supermarktbakjes meestal niet of nauwelijks aanwezig zijn (omdat ze niet decoratief genoeg zijn?) - zijn ware smaakbommen. Helaas blijft verse peterselie maar een paar dagen goed in de koelkast, dus na een dagje tabbouleh en de volgende dag falafel heb je nog steeds een lading over.

Het grootste gedeelte van de peterselie vries ik dus gewoon in. Dat is helemaal niet moeilijk: was de peterselie en slinger hem zo droog mogelijk, verwijder de lelijke eindjes van de stelen en snij de peterselie vervolgens met een groot mes, naar voorkeur, grof tot redelijk fijn. Niet alleen de blaadjes, maar vooral ook de stelen - het is echt zonde om die niet te gebruiken. Vul er een diepvriesbestendige bak mee, liefst zo vol mogelijk, en stop het in de vriezer. Tot zover deze weinig opwindende, maar bijzonder praktische, eerste life-hack. Ik heb altijd, maar dan ook altijd, een bak peterselie in de diepvries staan.

De ingevroren peterselie kun je gebruiken voor peterselie-aardappeltjes (samen met boter toevoegen, goed doorschudden) of als smaakmaker in de soep of stoofpotjes (op het laatst toevoegen). Voor onverwerkt gebruik, zoals verse salade of taboulleh, is de ingevroren en weer ontdooide peterselie iets te vochtig, de bite mist. Maak die gerechten dus meteen nadat je de peterselie hebt gekocht.

Het leuke van bevroren peterselie is dat je het ontzettend fijn kunt malen. Neem een fiks handjevol peterselie uit de vriezer en zet er meteen, in bevroren toestand, de staafmixer op. Maal tot fijne kruimels. Meng, samen met knoflook uit de pers, een snufje zout, een druppel olijfolie, eventueel een pepertje met boter, kwark, roomkaas of yoghurt tot kruidenboter, kruidenkwark, kruidenroomkaas of een kruidige yoghurtsaus. Hoeveelheden naar keus. het kan eigenlijk niet mislukken. Na het mengen moet je boter, kwark of yoghurt wel een poosje in de koelkast zetten voordat je het serveert.

Ook deze tweede life-hack is niet erg opwindend, maar leidt steevast tot complimentjes op feestjes. Je hebt slechts een paar minuutjes in de keuken nodig om iets te maken dat echt veel lekkerder is dan de kant-en-klare producten uit de supermarkt.

peterselie staafmixer

peterselie dips

Links: peterselie-kruidenboter. Rechts: peterselie-yoghurtsaus.
In het schaaltje erachter is een yoghurt-currydip, zonder peterselie.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama