Afghanistan kennen we vandaag helaas vooral van de totale chaos die is veroorzaakt door strijdende grootmachten en door het schrikbewind dat vrouwen en iedereen met een eigen mening steeds verder marginaliseert. Hierbij vergeten we haast dat Afghanistan een fascinerend land is met een rijke geschiedenis. In het noorden had je het Perzische Rijk en in het zuiden Pakistan en India. Deze invloed kom je ook tegen in de rijke Afghaanse keuken. Op het eerste gezicht lijkt ze erg Perzisch, maar ze heeft duidelijk haar eigen accenten en typische gerechten. Als kennismaking maken we nu borani banjan, gefrituurde aubergine met een tomatensaus en een knoflook-yoghurtsaus. De toevoeging van gedroogde munt geeft een geheel eigen toets aan dit heerlijke gerecht.
In de recensie voor 'Meat-Free Mexicaans' van Thomasina Miers staan veel leuke en frisse, maar ook pittige gerechten die geïnspireerd zijn op de Mexicaanse keuken. Vandaag plaatsen wij hier een recept voor rokerige tofu met smashed avocado.
We zijn dol op witte asperges, maar doorgaans houden we het bij klassieke bereidingen waarbij de asperges het ultieme hoofdingrediënt blijft. Dit is ook wel met reden, want wanneer je teveel andere dingen toevoegt, verdwijnt de delicate smaak van deze groente. Asperges zijn ook te duur om enkel als vulling te dienen. Toch wou ik een keer gaan experimenteren met asperges in een curry. Echte voorbeelden zijn er niet, omdat ze buiten Europa witte asperges nauwelijks of niet kennen. In ieder geval mocht het geheel niet platgekookt worden en moest de smaak van de asperges behouden blijven. Daarom ben ik begonnen met een zeer klassieke combinatie: asperges en peultjes. Als basis voor de curry gebruikte ik het Indiase basisrecept, maar met iets minder specerijen. Uiteindelijk was het resultaat verrassend en erg lekker. De curry is gemakkelijk klaar te maken, maar mag zeker geserveerd worden op speciale gelegenheden zoals moederdag.
Goulash is het nationale gerecht van Hongarije en houdt het midden tussen een stoofpot en soep. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe je het klaarmaakt. Een leuke variant van goulash is aardappelgoulash waarin - je raadt het al - niet het vlees maar de aardappel de hoofdrol speelt. Hiervan bestaan ook heel wat verschillende versies, die zowel opgeëist worden door Hongarije als door Oostenrijk. Omdat beide landen elkaar erg beïnvloed hebben in het verleden is dit niet heel verwonderlijk. Deze discussie laten we verder links liggen en we maken onze eigen versie met bruine bonen voor een extra vullend gerecht.
Gebakken of gestoofde prei is lekker comforteten voor op een koude winterdag. Pindasaus is dat eigenlijk ook. Toen forumbezoekster Bambi in de populaire draad Wat eten we vandaag? schreef dat ze prei met pindasaus, tofu en rijst had gegeten, kreeg ik ook meteen zin. Daarom besloot ik om het gerecht naar eigen ingeving zelf te maken en tegelijk uit te werken voor publicatie. Ik heb onder andere wortels en kokosmelk toegevoegd. Ik ben zelf een liefhebber van gebakken tofuplakken en daarom serveer ik deze apart. Het resultaat is een simpel gerecht voor een winteravond, maar eigenlijk ook op elk ander moment.
Mijn vader heeft dit jaar één enkele flespompoen geoogst in de tuin. En die kreeg ik mee naar huis. Daarom wilde ik er zeker geen banale soep van maken. Ik liet me inspireren door het principe van de three sisters: meerdere oorspronkelijke volkeren van Noord-Amerika lieten pompoen, maïs en bonen samen groeien omdat de planten elkaar ondersteunen en stimuleren. Voor een kerstmenu maakte ik reeds eerder een three sister soep, dit keer heb ik een curry gemaakt met flespompoen, maïs en kidneybonen. Het gerecht is verder een compleet fusion gerecht, dus zeker geen traditioneel gerecht van het Amerikaanse continent. Maar het doet ons wel nadenken over hoeveel we deze volkeren verschuldigd zijn. Een heel groot deel van onze hedendaagse groente komt uit dit continent, waar ze als eeuwen gekweekt werden voordat de eerste Europeaan er voet aan wal zette: pompoen, maïs, kidneybonen, tomaten, aardappels, zoete aardappels, ...
Enerzijds juich ik de opkomst van smaakgetrouwe vleesvervangers toe, maar anderzijds heb ik er weinig binding mee, omdat ik al een hele tijd vegetariër was voordat ze echt opkwamen. Toch heb ik me onlangs laten verleiden tot het kopen van een pakje vegan kipstukjes. Toen bedacht ik dat het dan nog beter was om ineens maar helemaal retro te gaan. Het retro kipgerecht bij uitstek is natuurlijk kip-kerrie met stukjes ananas.Een klassieker uit de jaren 1980 die zelfs nu nog opduikt. Ik ben aan de slag gegaan met het originele recept in het achterhoofd, maar toch op mijn eigen manier en puur plantaardig. Omdat ik veel verschillende specerijen gebruik voor dit recept, zijn er aantal optioneel. Geen nood dus wanneer je ze niet allemaal in huis hebt.
Palak paneer, Indiase spinaziecurry is één van de absolute klassiekers op de menukaart van de Indiase restaurants in België en Nederland. Helaas ook wel met wisselende authenciteit. Ook ben ik het gerecht thuis beginnen te maken en naar mijn hand beginnen te zetten met een puur plantaardig gerecht als gevolg. Uiteindelijk ben ik op een eigen versie uit gekomen die nog wel sterk lijkt op het origineel, maar die ik toch eerder gewoon spinaziecurry noem. Ik gebruik onder andere meer tomaat, en ik heb deze gepeld en in plaats van water gebruik ik kokosmelk. Ook vervang ik de paneer door krokant gebakken tofu en dat is eigenlijk niet zo ongewoon in de Indiase keuken. Het gerecht is zeker niet moeilijk om te maken, wel zijn er flink wat stappen. Werk daarom gestructeerd om ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt.
Bloemkoolbladeren kun je gewoon eten. De meeste mensen zijn zich hier zich echter niet van bewust. Ik had er zelf ook lange tijd niet bij stilgestaan. De klik bij mij is er gekomen na een soeprecept van redactrice Meta. Daarna ben ik wat gaan experimenteren in de keuken, met goede resultaten. Klaargemaakt bloemkoolblad heeft ongeveer de stuctuur van bleekselder, maar - hoe kan het ook anders - met de smaak van bloemkool. Deze milde curry van bloemkoolblad, aubergine en cashewnoten vond ik erg geslaagd door de combinatie van de verschillende smaken en structuren. Geef bloemkoolblad daarom minstens een keer een kans. Beschouw het niet als afval, maar als een bonusgroente die je krijgt wanneer je toch een bloemkool koopt.
Okra's zijn over het algemeen wel bekend, maar toch worden ze weinig gegeten. Zo zijn er ook nog maar een handvol recepten voor okra's te vinden in het zeer uitgebreide receptenarchief van Vegatopia. Ze hebben wel de reputatie om slijmerig te zijn, maar dat kun je makkelijk vermijden door ze niet dood te koken. Daarom geven we vandaag een simpel en klassiek Indiaas recept voor okra's: bhindi masala. Het is een droge curry, dus zonder veel saus. Indien je er nog een andere curry bij wil serveren, kies dan voor eentje met wel veel saus. Dit is erg gangbaar in de Indiase keuken.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!