Open menu

groentecurry kleinDeze kruidige curry is niet alleen helemaal vegan, maar ook verwarmend en dus ideaal nu de winter alweer veel te lang duurt. Ik heb het niet snel koud, maar hou toch het meest van warmte en prefereer de zomer ruim boven de winter. Gelukkig maakt de winterkeuken een hoop goed en kunnen we ons opwarmen met stamppotten, stoofperen, erwtensoep, kolen en pompoenen. Deze curry is behalve kruidig ook licht zoet door de pompoen en romig dankzij de kokosmelk. Het zuur van de tomaten geeft het geheel wat frisheid. 

Voor 4 personen

350 g (zilvervlies)rijst
een stuk pompoen van ongeveer 700 g
1 grote ui
1 groene paprika
1 rode paprika
250 g tomaat
een blik kikkererwten (420 g, uitlekgewicht 200 g)
2 el neutrale olie
70 g sojagranuaat
150 ml water
2 el Surinaamse kerrie
2 tl gemberpoeder
sambal oelek naar smaak
tafelzuur (om erbij te serveren)
extra sambal of een andere scherpe saus (optioneel, voor erbij)

  • Maak de ui en de paprika's schoon en snijd ze in kleine blokjes (± 0,5 cm), snijd het stuk pompoen in wat grovere stukken. Verhit de olie en bak de pompoen aan, doe de paprika en ui erbij, laat alles goed warm worden, draai het vuur omlaag en laat met deksel op de pan verder stoven.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in grove stukken en voeg toe aan de groenten. Giet de kikkererwten af en doe ze samen met het sojagranulaat, de kerrie, het gemberpoeder, de sambal en het water bij de groenten. Tip: het vocht niet weggooien, dat is aquafaba en dat kan je als veganistische 'eiwit' gebruiken, bijvoorbeeld om deze chocolademousse mee te maken of deze vegan mayo.
  • Breng alles weer op temperatuur, doe de deksel terug op de pan en laat verder stoven tot de tomaten en de pompoen gaar zijn en een beetje uit elkaar vallen. Roer regelmatig door en hou in de gaten dat het geheel niet te droog wordt: als dat het geval is, voeg dan wat meer water toe. Kook ondertussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.

Serveer de curry met rijst, tafelzuur voor wat smaakcontrast en een scherpe saus voor wie daar behoefte aan heeft.

groentecurry groot

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama