Op de website van Vegatopia vind je recepten van over een periode van meer dan 20 jaar. De vegetarische keuken is in deze tijd enorm geëvolueerd. Dit leidt in eerste instantie tot een heel breed scala aan recepten, maar helaas soms ook tot recepten die eigenlijk niet meer relevant zijn. Daarom hebben we een tijd geleden met de stille trom het archief een beetje opgekuist. Een sitebezoeker merkte echter dat het recept voor walnotenburgers verdwenen was. We hebben haar dit alsnog bezorgd, maar toch plaatsen we het oorspronkelijke recept niet terug. In plaats daarvan leek het ons leuker om een nieuw, fris recept voor walnotenburgers te bedenken. We maken daarom een hamburger in Griekse stijl met aubergine, geroosterde paprika en een flinke dot tzatziki die niet van je broodje druipt. Alles is relatief snel en gemakkelijk te maken.
Een paar dagen geleden schreef ik al dat je krokant gebakken of geroosterde aardappel in allerlei gedaantes prima als vegaburgervervanger kunt gebruiken - waarbij je dan bijvoorbeeld een klein peulvruchtengerecht serveert voor de eiwitten. Goudbruin gebakken polentaplakken zijn een lekker retro alternatief - een aardappelvervanger als het ware. Je kunt ze kruiden zoals je ze zelf het lekkerst vindt en uiteraard naar hartelust variëren. Je kunt ook meteen een grotere hoeveelheid polenta voor de plakken voorbereiden, zodat je ze een paar dagen later alleen nog maar hoeft te bakken.
Op de avond voor Kerst eten Duitsers traditioneel aardappelsalade met worstjes. Die traditie wilde mijn man afgelopen Kerst voortzetten. Omdat de vegetarische braadworsten in de supermarkt mij niet zo lekker leken en bovendien erg aan de prijs waren, heb ik teruggegrepen op een recept voor Mexicaanse groenteworstjes van eigen hand, uit 2007 alweer, en het proces wat versimpeld. Het resultaat waren heerlijke worstjes: ze lijken 'net echt' en hebben een lekker uitgesproken smaak. Wij serveerden ze dus met een Noord-Duitse aardappelsalade, maar ze zijn in het nieuwe jaar ook erg lekker bij een stamppot.
Ik had een stamppot met koolrabi gepland. Ik twijfelde nog of ik er een potje maïs door zou roeren of dat ik naar de supermarkt zou gaan om vegetarische burgers te kopen. Toen bedacht ik opeens dat ik ook maïsbeignets kon maken, in de Verenigde Staken bekend als corn fritters. Het is in wezen een beslag met maïs erdoor, maar hiermee kan je bijna eindeloos verschillende versies maken. Ik koos niet voor de klassieke versie maar voor eentje met Provençaalse kruiden en harde Italiaanse kaas. Deze hartige maïskoekjes zijn lekker als bijgerecht of gewoon als hapje op elk moment.
Voor bakbananen moet je in Brussel, waar ik woon, bij de Afrikaanse winkels zijn. Gelukkig vind je die wel in overvloed, maar ik denk er niet altijd aan om er binnen te stappen. Daarom staat bakbanaan ook niet zo vaak bij mij op het menu. Ten onrechte eigenlijk, want deze vrucht is erg veelzijdig: je kunt ze groen, gewoon rijp en overrijp gebruiken. Hoe rijper, hoe zoeter. Je kunt ze gekookt eten zoals een aardappel wanneer ze niet te rijp zijn. Overrijp zijn ze uitmate geschikt voor in nagerechten. Vandaag maken we ze als bijgerecht in de vorm van hartige burgertjes.
Vanaf morgen ligt het nieuwe kookboek van Joke Boon, 'Linzen' in de boekhandel. Vorige week hebben we al met Joke over linzen gesproken en de recensie van het kookboek komt ook binnenkort. Vandaag een recept voor een linzenbraadstuk, een recept dat Eelco bij het eerste doorbladeren meteen opviel. Linzen, champignons, zongedroogde tomaat en noten is een garantie voor een bijzonder hartig linzennotenbrood.
Deze mediterraans aangeklede burger is leuk om te maken én erg lekker. Dit is niet persé een moeilijk gerecht, de bewerkelijkheid ervan kun je goed in de hand houden door de kaaskletskoppen, de bonen-groenteburgers, de tomatensaus en de courgette-spaghetti alvast voor te bereiden. De courgette-spaghetti kun je eventueel ook kant en klaar kopen, of gebruik tagliatelle.
Het nieuwe jaar is begonnen, de gourmetpannetjes kunnen weer in de kast en hé, staat daar nou een slowjuicer? Dan is dit hét moment om hem weer eens tevoorschijn te toveren en dit lekkere sapje te maken. Niet moeilijk en de opgevangen pulp gooien we niet weg, maar gebruiken we als ingrediënt voor wortel-hazelnotenburgers.
Op 8 augustus is het wereldkattendag, wat de ware kattenliefhebber vast niet zal zijn ontgaan. Wereldkattendag is in het leven geroepen om ze op die dag eens even flink te verwennen, als een soort van dierendag maar dan alleen voor katten. Er schijnen wel 500 miljoen katten op de wereld te zijn. Van die geschatte 500 miljoen zijn er ook een aantal die niet zo’n mooi leven hebben en zwervend hun dagen moeten doorbrengen. In Italië en Griekenland kwam ik vele zwerfkatten tegen, vaak ook met nestjes. Gelukkig zijn er daar een paar organisaties die zich over deze dieren ontfermen. We hebben ze zo goed als mogelijk bijgevoederd, zoals vele toeristen doen. Ook de bevolking aldaar helpt vaak waar ze kunnen. Wijzelf hebben ook twee katten, twee Brits korthaar tabby’s. Voor hen is het iedere dag wereld-kattendag. Tenminste dat vinden wij.
Eerder plaatsten we reeds de recensie van het kookboek Veggie & Vegan Hamburgers van Jonathan Häde. Ook gaven we jullie al het recept voor klassieke buns. Nu geven we het recept voor de burger en de garnering die tussen het broodje kan: een tempéburger met pinda-gembersaus. Tempé (tempeh) is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en is een traditioneel product, gemaakt van gefermenteerde bonen. De bonen worden met een speciale schimmel ingeënt waardoor ze een licht nootachtige smaak en een stevige structuur krijgen. Snijbiet is een seizoengroente, het seizoen loopt van mei tot oktober.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!