Open menu

walnotenburger kleinOp de website van Vegatopia vind je recepten van over een periode van meer dan 20 jaar. De vegetarische keuken is in deze tijd enorm geëvolueerd. Dit leidt in eerste instantie tot een heel breed scala aan recepten, maar helaas soms ook tot recepten die eigenlijk niet meer relevant zijn. Daarom hebben we een tijd geleden met de stille trom het archief een beetje opgekuist. Een sitebezoeker merkte echter dat het recept voor walnotenburgers verdwenen was. We hebben haar dit alsnog bezorgd, maar toch plaatsen we het oorspronkelijke recept niet terug. In plaats daarvan leek het ons leuker om een nieuw, fris recept voor walnotenburgers te bedenken. We maken daarom een hamburger in Griekse stijl met aubergine, geroosterde paprika en een flinke dot tzatziki die niet van je broodje druipt. Alles is relatief snel en gemakkelijk te maken.

Voor 4 hamburgers

Voor de walnotenburgers

240 g borlottibonen of bruine bonen
100 g walnoten
een halve ui
2 tenen knoflook
50 g havermout
1 el kikkererwtenmeel
1 el water
1 el olijfolie
1/2 tl tijm
1 tl paprikapoeder
zout en peper
(olijf)olie om te bakken

Voor de tzatziki

150 g Griekse yoghurt, 10% vet
1/2 komkommer
1/2 tl knoflookpoeder
1/3 tl gedroogde munt
peper en zout

Voor de broodjes

1 aubergine
1 gegrilde paprika uit een pot
4 hamburgerbroodjes
olie om te bakken
(zout)

  • We beginnen met de tzatziki. Deze is veel dikker dan gebruikelijk omdat die mooi op het broodje moet blijven liggen terwijl je het opeet. Schil de halve komkommer, snij ze doormidden en verwijder de zaden en rasp ze grof. Doe de geraspte komkommer in een zeef, bestrooi rijkelijk met zout en laat minstens een half uur intrekken en uitlekken. Knijp daarna het vocht er zachtjes uit, spoel af om het zout te verwijderen en dep droog.
  • Meng de geraspte komkommer onder de yoghurt. Voeg de knoflookpoeder en de gedroogde munt toe. Kruid af met peper en eventueel nog wat zout. Zet opzij.
  • Nu maken we de burgers. Prak de bonen fijn met een vork. Hak de ui zeer fijn. Hak de knoflooktenen fijn. Hak de walnoten, maar laat er wel nog wat stukjes in.
  • Doe de bonenpuree samen met de ui, de knoflook, de havermout, het kikkererwtenmeel, de gehakte walnoten, de paprikapoeder, de tijm, een snuf zout en wat peper in een ruime kom. Meng. Voeg nu de olijfolie en het water toe en kneed alles tot een stevig geheel. Maak er met je handen 4 platte burgers van, die je stevig aandrukt. Laat ze even opstijven, al dan niet in de koelkast.
  • Bak de walnotenburgers in een paar minuten bruin aan beide kanten in een pan met flink wat olie. Door het gebruik van genoeg olie en stevig aandrukken bijven de burgers mooi heel. Draai ze wel best om met een spatel, om het lot niet te zeer te tarten.
  • Maak de aubergine schoon en snij ze in plakken van een halve centimeter. Ik heb ze eerst met zout bestrooid en een half uur in een zeef op keukenpapier laten uitlekken alvorens ze te bakken in een pan met olie, maar deze stap mag je ook overslaan. Het geeft een betere structuur, maar het hoeft niet per se.
  • Dep de geroosterde paprika droog en snij ze in 4 stukken, één voor elk broodje.
  • Snij de hamburgerbroodjes doormidden en rooster ze onder de grill met de snijkant naar boven. Kort bakken in een droge pan gaat ook. Leg op de onderkant van elk broodje een paar plakjes aubergine en een stuk paprika. Leg hierop telkens een walnotenburger en een flinke dot tzatziki. Eindig met de bovenkant van de broodjes.

Smakelijk!

walnotenburger1

walnotenburger3

walnotenburger4

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama