We zitten alweer in de eerste week van juli. Afgezien van af en toe een zomers buitje domineert de zon en kunnen we lekker buiten eten. Daarom eten we deze week elke dag salade - en dat is allesbehalve saai. We beginnen de week met een chille orzosalade, en op dinsdag eten we een frisse wittekoolsalade met Weense aardappelsalade en een plantaardig worstje. Wraps met salade van bloemkool en kikkererwten met tahindressing is een fijne afwisseling op de woensdag, net als de tempeh in poesta-style met gele citroenrijst op donderdag. Vrijdag serveren we krieltjessalade met peterseliepesto bij de asperges en zaterdag komen we in vakantiestemming met een Griekse salade deluxe. Voor het zondagmiddagbezoek maken we watermeloencarpaccio.
Dit gerecht doet denken aan shakshuka, waarbij je ook eieren gaart in een krachtige tomatensaus. Normaal gesproken wordt dit gerecht gemaakt met chorizo en gedroogde ham. Die worden hier vervangen door paddenstoelen en paprikapoeder, gegarneerd met een salsa van doperwten, bladpeterselie en knoflook.
We geven er deze week letterlijk en figuurlijk een patat op, om het met een Vlaamse uitdrukking te zeggen. Ons weekmenu staat namelijk in het teken van de aardappel, maar ook in het teken van de beginnende zomer. Onze eerste gerecht is pasta met sperziebonen en aardappels. Daarna gaan we van Italië naar Griekenland met een vegan moussaka. Om dan in gedachten door te reizen naar Peru voor papa a la Huancaina. Op donderdag roerbakken we nieuwe aardappels met halloumi en groenten en op vrijdag serveren we friet met een zelfgemaakte linzenburger. Een zomerse aardappelpuree met tomaat en lente-ui en snelle geitenkaaskroketjes plannen we voor zaterdag. Op zondag geen aardappels, maar wel een vegan clafoutis met blauwe bessen.
Rabarber is van oorsprong een medicinale plant die in de negentiende eeuw plots erg populair werd in de Britse keukens. Bij ons is hij ondertussen ook niet meer weg te denken. Omdat rabarber niet het hele jaar door vers te krijgen is, kijken we er wel een beetje naar uit. De meest bekende bereidingen zijn confituur of compot, al dan niet in combinatie met appel. Vandaag bakken we echter puur plantaardige cupcakes, die ook erg haalbaar zijn voor iemand zonder enige bakervaring. Lekker bij de koffie. Dit recept werd niet getest op dieren, wel op collega's - en goed bevonden.
Deze week maken we soul food, evenwel zonder dat we ons in de winter hoeven te wanen. We beginnen met majadara, een linzen-rijstgerecht uit de Levant. Op dinsdag lunchen we met aubergines op brood en op woensdag is er noedels met satésaus voor de stevige trek. Sperziebonen op mediterrane wijze met gnocchi zijn voor donderdag en op vrijdag serveren we Chinese pannenkoekjes met lente-ui. Zaterdag aspergedag, dit keer met bieslookboter en ei. Voor bij de koffie op zondag bakken we tot slot frambozencupcakes met amandel.
Deze week geen klassiek weekmenu met hoofdgerechten, wel geven we een reeks inspiratierecepten met seizoensfruit voor het ontbijt, voor de lunch of als lekkere traktatie. We beginnen erg simpel met havermoutpap met aardbeien. Op dinsdag lunchen we met panzanella met tomaat, mozzarella en frambozen. Op woensdag serveren we rabarber-appelmoes bij de friet en op donderdag is er een lunch met een salade van meloen, feta en munt. Vrijdag is pisang goreng de uitzondering op het seizoensfruit. Daarna volgen er nog cranachan met frambozen en whisky en een pancakes met blauwe bessen.
Lupine is een plant die steeds meer in opkomst raakt. Deze vlinderbloemige plant is goed voor mens en aarde. Lupine is een peulvrucht die meer eiwitten bevat dan soja en dus zeer geschikt om vlees te vervangen. Eén van de akkerbouwers die er met veel passie mee werkt, is de Brabantse Henk Kerkers, beter bekend als Boer Henk. “Ik ben ervan overtuigd dat het een enorme meerwaarde heeft.”
Ons weekmenu is dit keer erg eclectisch: vele keukens en vele stijlen vermengd, met een flinke Aziatische invloed, maar soms ook lekker lokaal. Maandag houden we het simpel met pasta met paprika en feta. De pittige, zure Chinese groenten met glasnoedels en krokante tofu zijn dan weer iets verfijnders voor een dag later. We gaan verder met een lekker kruidige linzenschotel en daarna gestoomde Aziatische aubergine. Op vrijdag maken we rijst-shiitakeburgers en op zaterdag penne met witte asperges, doperwten en pecorino en Braziliaanse kokostruffels achteraf. Tot slot bakken we op zondag een abrikozentaart volgens een recept van Jeroen Meeus.
Ik kreeg een zak minder fotogenieke aspergestukjes mee van mijn moeder, maar die kwamen wel kraakvers van bij de teler. En minder mooi is zeker niet minder lekker. Daarom bedacht ik een vrij klassieke maaltijdsoep van asperges en pasta, aangevuld met wortel en erwten. De basisrecept is dat van een klassieke roomsoep zoals je nog vindt in oudere kookboeken. Alle ingrediënten vormen een kleurrijk en smakelijk geheel, maar ook een flink vullende soep. Je kan de rest van soep ook nog 's anderendaags opeten, maar hou er wel rekening mee dat de pasta bijna al het vocht zal opnemen. Voeg dan wat water of room toe indien nodig.
In dit weekmenu geven we een reeks zeer uiteenlopende gerechten uit alle windstreken, maar wel met groenten en fruit van het seizoen. Beginnen doen we met tagliatelle in salieboter, daarna gaan we verder met stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt. Op woensdag eten we een Indiase dahl met zoete aardappel en spinazie met daarbij naanbrood. Op donderdag reizen we verder naar Indonesië met sotosoep met rijst en een eitje. Daarna is het tijd voor vegan pasteitje in Surinaamse stijl. Een pittige salade van asperges en rucola is de lunch voor zaterdag. Tot slot verwennen we onself op zondag met aardbeien met kwarkslagroom en koekkruimels.