Op de markt vond ik mooie biologische aardappeltjes die ook nog eens heel lekker waren. Ik maakte er deze simpele roerbak mee. Er was weinig nodig om van de jonge aardappels een smakelijk gerecht te maken, ongeschild dus snel in de pan en dan roerbakken, dus snel klaar. Met de halloumi die nog in huis was werd het een complete maaltijd en omdat ik tijd over had maakte ik er voor de extra nog een sausje bij.
Het is de tijd van de verse sperziebonen uit eigen land. En dan halen we ze natuurlijk ook in huis. Ik zocht naar een origineler recept, maar toen ik op haricots verts à la provençale klikte kwam ik uit bij de klassieke bereiding van sperziebonen met tomaat. Omdat ik toch iets in dezelfde stijl wilde, maar dan uitgebreider, bedacht ik deze versie met paprika en olijven. Met een bijgerecht naar keuze is dit een volwaardige maaltijd. Ik at er in de pan gebakken gnocchi bij, maar het kan eveneens met rijst, aardappels, pasta, brood... Heel universeel dus.
Het is Koningsdag en het is wellicht wat cliché, maar na alle oranjebitter en oranjetompoucen is een oranje diner eigenlijk toch een heel leuke afsluiter van de dag. Wij hebben daarom een koninklijk recept voor jullie vandaag, namelijk zoete aardappel uit de oven, gevuld met zuurkool. Ik ben dol op zuurkool: in een stamppot, in een ovenschotel, of zoals in dit recept, gecombineerd met zoete aardappel. Zuurkool kan altijd! Het is bovendien goedkoop én lang houdbaar. Maar vooral heel lekker.
Groot nieuws op lokaal niveau. Na 50 jaar besloten de kleinzonen van de laatste brouwer de historische brouwerij Taymans te heropenen in de Brusselse gemeente (stadsdeel) Jette, waar ik zelf ook woon. De traditionele geuze rijpt nog op de vaten, maar in afwachting hebben ze toch al twee andere bieren gemaakt, een saison en een IPA. Bier is lekker om te drinken, maar je kunt er natuurlijk ook prima mee koken. Daarom ben ik met hun IPA, Taymans 1906, aan de slag gegaan. Na wat uitproberen kwam ik uit een bij een relatief simpele ragout met prei en champignons. De biersmaak is zeker niet overheersend, maar je proeft wel de licht bittere hopsmaak. Lekker met een traditioneel pasteitje, maar het kan ook prima met pasta.
De verse spruitjes liggen weer in de supermarkt. Ik had er zin in en nam ze meteen mee. Door de actie van één kopen één gratis, had ik wel ineens anderhalve kilo in huis. Een keer spruitjesstamppot is lekker, maar daarna wil je toch iets anders. Omdat ik weinig ingrediënten in huis had en zin had in comforteten, bedacht ik een gerecht van aardappelpuree met kaas en daarbij geroosterde spruitjes. Lekker om op de bank op te eten. De spruitjes hoef je trouwens niet per se in de oven te roosteren, in een pan lukt dit ook prima.
Van luiheid word je creatief, zegt mijn collega. Misschien is dat een verklaring voor het volgende recept. Aan het einde van de werkweek heb ik namelijk vaak niet zoveel zin om lang in de keuken te staan of naar de supermarkt te gaan. Een makkelijke maaltijd is dan fijn en het is meteen een ideale gelegenheid voor kliekjes of het opmaken van 'wat er nog in de koelkast ligt'.
Bij de groenteboer liggen weer kleine, nieuwe aardappeltjes. En dat betekent: Pellkartoffeln! Kleine, in de schil gekookte aardappeltjes die iedereen zelf mag pellen. Althans, dat betekent het voor mij en mijn Duitse man, want in Nederland is deze in Duitsland alomtegenwoordige, boerse manier van aardappels serveren nagenoeg onbekend. En dat is jammer, want het is ontzettend lekker in zijn eenvoud - en ook gezellig frutselen aan tafel. Traditionele smaakmakers zijn boter of lijnzaadolie met peper en zout, maar er wordt ook vaak kwark of kruidenkwark bij geserveerd. Voorwaarde voor succes is natuurlijk wel dat je nieuwe, vastkokende aardappeltjes van goede kwaliteit gebruikt.
Gnocchi kent iedereen vast wel. Hun Oostenrijkse broertje, de aardappelknödel, is veel minder bekend en die is ook heel lekker. De bereidingswijze is iets anders en daarnaast is hij een stuk groter dan een Italiaanse gnoccho. Daarom vinden we het tijd om ook eens een recept voor aardappelknödel te geven. Hierbij geven we een romige saus met champignons en tuinkruiden. Het resultaat is simpel, maar toch ook een beetje feestelijk. Je kunt het bijvoorbeeld serveren als avondmaaltijd met daarbij een kleine salade, maar ook als onderdeel van het paasdiner. Als kruiden gebruiken we hier peterselie en bieslook. Voeg gerust nog andere kruiden toe.
Vorige week gaf Meta vijf sterren aan het kookboek Groenten van Mari Maris, een uitgebreide encyclopedie van wat je allemaal met groenten kan doen. Zij raadde aan om gewoon een groente te kiezen en daar wat lekkers bij uit te zoeken. Aan haar vriend was de eer om een recept uit te zoeken en hij koos dit smakelijke ovengerecht met bloemkool als basis.
Spruiten zijn al sinds de vijfde eeuw bekend, maar desondanks hebben ze nog steeds niet iedereen kunnen overtuigen. Veel hangt echter ook af van de manier waarop je ze klaarmaakt. Daarom doen we het dit keer op een hele andere manier dan je gewoon bent: we maken er een curry mee. Het gerecht is gebaseerd op de Indiase keuken maar bereid volgens eigen ingeving. In plaats van paneer gebruiken we tofu. Deze bakken wel eerst goudbruin voor een betere textuur. Lekker met rijst of naan, maar ook met aardappels.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!