Open menu

sperziebonen kleinHet is de tijd van de verse sperziebonen uit eigen land. En dan halen we ze natuurlijk ook in huis. Ik zocht naar een origineler recept, maar toen ik op haricots verts à la provençale klikte kwam ik uit bij de klassieke bereiding van sperziebonen met tomaat. Omdat ik toch iets in dezelfde stijl wilde, maar dan uitgebreider, bedacht ik deze versie met paprika en olijven. Met een bijgerecht naar keuze is dit een volwaardige maaltijd. Ik at er in de pan gebakken gnocchi bij, maar het kan eveneens met rijst, aardappels, pasta, brood... Heel universeel dus.

Voor 3 à 4 personen

500 g sperziebonen
1 ui
1 groene paprika
1 gele paprika
1 rode paprika
3-4 tenen knoflook
1/2 tl gemalen komijn
1 tl paprikapoeder
1 tl Provençaalse kruiden
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1 blik tomatenblokjes
1 tl honing (bv. lavendelhoning)
12-15 zwarte olijven
peper en zout
(olijf)olie om te bakken

  • Maak de sperziebonen schoon, snij op gewenste grootte en kook ze in 4-5 minuten beetgaar. 
  • Hak de ui fijn en bak ze glazig in een ruime (gietijzeren) pan met wat olie.
  • Maak de paprika's schoon en snij ze in blokjes. Maak knoflooktenen schoon en hak ze fijn. Voeg ze toe bij de ui samen met de komijn en de paprikapoeder en een snuf zout en bak een paar minuten mee. 
  • Roer de tomatenpuree onder de paprika's en bak een minuutje roerend mee. Doe er nu het blik tomatenblokjes bij, samen met een beetje water dat je meteen kunt gebruiken om het blik uit te spoelen.
  • Roer alles goed door en voeg de Provençaalse kruiden toe. Breng zachtjes aan de kook en laat ongeveer 10 minuten pruttelen met deksel of totdat de paprika's gaar zijn. 
  • Voeg de sperziebonen, de olijven, de honing en eventueel nog wat extra Provençaalse kruiden toe. Laat nog even doorwarmen.
  • Werk af met peper en zout en eventueel nog wat extra olijfolie.

Serveer met een bijgerecht naar keuze!

sperziebonen


Meer sperziebonen!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama