Open menu

luiksesaladekleinDe Belgische provincie Luik biedt een waaier aan traditionele gerechten die door iedereen gewaardeerd worden. De regio heeft wellicht één van de meest prominente streekgastonomieën van het land. Ter gelegenheid van de Belgische feestdag maken we vandaag een Luikse salade. Dit is een warme salade van aardappels en sperziebonen. We maken er onze eigen vegetarische versie van met champignons, zonder afbreuk te doen aan het originele recept. De Luikse salade is zeer eenvoudig maar tegelijk erg verrassend. Het is wel belangrijk dat je hiervoor verse sperzieboontjes gebruikt.

Voor 2 personen.

500 g vastkokende aardappels
350 g verse sperziebonen
2 eieren
1 sjalot
250 g kastanjechampignons
40 g boter
2 el witte of rode wijnazijn
peper en zoutpeterselie (optioneel)

  • Schil de aardappels, snij ze in plakken van anderhalve centimeter. Dikke aardappels snij je nog eens doormidden. Kook ze gaar, maar zeker niet té gaar. Zet opzij.
  • Maak de sperziebonen schoon, snij ze de langste bonen eventueel doormidden en kook ze in acht minuten beetgaar. Doe de bonen pas in het water wanneer het kookt. Wanneer ze gaar zijn, spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen. Zoniet garen ze verder en krijg je slappe boontjes. Zet opzij.
  • Kook de eieren in negen minuten hard, maar niet keihard. Leg ze na het koken in ijskoud water om het kookproces te stoppen. Zet opzij.
  • Maak de kastanjechampignons schoon en snij ze fijn. Hak de sjalot fijn. Stoof de sjalot glazig in de boter en voeg dan de champignons toe. Voeg wat zout toe en bak deze gaar op hoog vuur. Wanneer ze gaar zijn en voldoende vocht afgegeven hebben, blus je ze af met de wijnazijn en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de aardappels met de sperziebonen en verdeel ze over twee (diepe) borden. Verdeel hierover de champignons samen met de ontstane saus. Deze saus is immers de smaakmaker in dit gerecht. Pel de eitjes, snij ze in vieren en verdeel ze mooi over de twee borden. Werk het geheel eventueel af met peterselie en dien op.

luiksesalade


 Meer Belgisch!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama