Onlangs recenseerden we "Vega Arabisch" van de bekende tv-kok Mounir Toub. Veel recepten in dit geslaagde kookboek zijn niet traditioneel Arabisch, maar deze lunchtortilla is dat wel: "Als kind maakte mijn moeder vaak Spaans-Arabische tortilla, waar dit de Perzische variant van is. Mijn versie is er een met een berg kruiden en wat doperwten voor extra groenten. Hij is in no time tot het laatste puntje op, besaha!"
Isabel Boerdam is jaren geleden begonnen met de blog "De hippe vegetariër". Sindsdien heeft ze al meerdere kookboeken geschreven. Vandaag het Egyptische recept Koshari met krokante uien en ta'ameya uit haar nieuwste kookboek de Vega Atlas. Hierin maakt ze een reis door de vegetarische keukens van de hele wereld.
Valentijn staat voor de deur. Ofwel leef je er naartoe danwel hoop je dat het snel voorbij is. Omwille van deze laatste groep maken we dit jaar geen recept voor een romantisch dinertje, maar gebruiken we een recept dat al een tijdje voor verbazing zorgt op het Vegatopia-forum: de killerknoflooksaus van forumbezoeker Sam. Sam gebruikt een hele bol knoflook voor een portie saus voor twee personen. Hiermee blaas je alle romantiek meteen omver. Anderzijds kun je de saus ook wel als ultieme relatietest aanwenden. Desgewenst gebruik je zelf minder - of juist nog meer - knoflook. De killerknoflooksaus serveren we samen met kruidige roze wortel-bietenballetjes (sorry voor de romantische kleur) en wat rauwkost in een warm pitabroodje. Het resultaat is pittig, snackerig en zonder veel afwas achteraf.
Lekker gezond en feestelijk eten, daarvoor zorgt Karolien Olaerts in haar boek Karola's Kitchen. In de hoofdrol veel verse groenten in lekkere combinaties. In dit recept uit het boek gaat ze op de Midden-Oosterse toer, met onder andere pompoen en bietjes gekruid met ras el hanout.
De verse bieten zijn net ingezaaid, de tomaten verspeend. We zitten tussen winter en lente, een moment dat de Nederlandse teelt volop bladgroenten en wat vroege tuinkruiden (en radijs, asperges, rabarber!) levert. Groeiend op de koude grond laten de peulen en tuinbonen nog éven op zich wachten. Verder moeten we het doen met de restjes van de winter: pastinaak, peen, biet... De lekkerste manier om die oude wintergroenten bereiden is ze garen in de oven. Dat doen we vandaag dan ook, voor een lekker doordeweeks maaltje. En snel ook, want terwijl de groenten in de oven staan, maak je snel die couscous en heb je een lekker kwartiertje voor jezelf. O ja, en om toch de zomer vast in huis te halen hebben we de luxe dat de Mediterraanse teelt nu al ideaal is voor venkel. Vandaag een recept voor couscous dus, met geroosterde biet, venkel en wat vers geplukte kruiden.
In het lange paasweekend kunnen we meer tijd nemen voor het ontbijt - of we slapen uit en maken er een brunch van. De lente hangt in de lucht, de natuur ontluikt en daarmee komen ook de eerste lentegroenten op tafel. Tijdens een boswandeling plukken we een handje daslook. Thuis verwerken we die in een fris lentegerecht, zoals een groene shakshuka met jonge spinazie, tuinerwten en daslook. De wildplukwijzer helpt je plekken te vinden waar daslook groeit. Dit Midden-Oosterse ontbijtgerecht met eieren wordt oorspronkelijk met tomaten en paprika gemaakt, maar wij gebruiken dit weekend spinazie, tuinerwten en daslook. Mocht je geen daslook kunnen vinden in de buurt, gebruik dan 15 gram verse bieslook of 5 stengels lenteui en 400 gram spinazie. Serveer het gerecht warm, met een stuk pita, flatbread of een ander lekker brood en eventueel hummus erbij.
Wil je het nieuwe jaar een beetje licht, niet te vet en gezond beginnen? Dan is dit vegan recept er eentje om te proberen! Bij mijn kinderen was het een groot succes, vooral door de zoete smaken bij de couscous en de groente die ze lekker in de saus konden dopen.
"Ik heb afgelopen weekend een superlekkere tajine gemaakt, al zeg ik het zelf. Misschien is het leuk voor Vegatopia?", schreef Helen enthousiast. Jazeker is dit wat voor ons: een prima recept, niet te moeilijk, lekker kruidig, en bovendien een foto waar je trek van krijgt.
Drie lekkere gerechtjes die je allemaal tegelijk in de oven kunt zetten. Het eerste gercht is een farinata, ook socca genoemd, een Italiaanse kikkererwtenpannenkoek. Deze versie is lekker kruidig met verse rozemarijn, tijm en rode ui. Erbij serveren we geroosterde bloemkool, gemarineerd met salie, knoflook en een Spaans pepertje, en als derde gerechtje pittige, geroosterde kikkererwten. Plus een yoghurt-tahinsausje dat goed combineert met alle drie gerechten.
Onlangs recenseerden we het boek Feasts van de Perzisch-Britse Sabrina Ghayour, dat talrijke feestelijke recepten met Midden-Oosterse invloeden bevat. Vandaag plaatsen wij een recept hieruit voor een perentaart met tijm. Binnenkort volgt nog een recept, dan voor een granaatappel-auberginesalade met harissa & zongedroogde tomaten.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!