Open menu

Koshari met krokante uien en ta ameya Isabel Boerdam introIsabel Boerdam is jaren geleden begonnen met de blog "De hippe vegetariër". Sindsdien heeft ze al meerdere kookboeken geschreven. Vandaag het Egyptische recept Koshari met krokante uien en ta'ameya uit haar nieuwste kookboek de Vega Atlas. Hierin maakt ze een reis door de vegetarische keukens van de hele wereld. 

Toelichting van Isabel uit het boek:

"Deze typische Egyptische comfortbowl is het nationale gerecht uit Egypte. Dit streetfood bestaat uit rijst, macaroni, linzen, kikkererwten en een zure tomatensaus, gemaakt met azijn. Ook de krokante uienringen zijn een vast onderdeel van dit gerecht. Daarnaast serveren we ta’ameya: de Egyptische variant op falafel. Het verschil met falafel is de basis van tuinbonen in plaats van kikkererwten, die worden afgetopt met sesamzaadjes. Een groene verrassing die je helemaal zelf maakt!"

Voor de koshari

100 g rijst
100 g macaroni
400 g linzen (blik), uitgelekt en afgespoeld
200 g kikkererwten (blik), uitgelekt en afgespoeld
1 gele ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
2 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
½ tl chilivlokken
400 g tomatenblokjes (blik)
1½ el azijn
2 gele uien, in ringen
2 el bloem
zonnebloemolie
zout en peper

Voor de ta’ameya

250 g gedroogde tuinbonen
1 rode ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
15 g koriander
15 g dille
15 g platte peterselie
2 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl chilipoeder
1 tl zout
3 el bloem
4 el sesamzaadjes
1 l zonnebloemolie, om in te frituren

Benodigdheden: keukenmachine, frituurpan (optioneel), keukenpapier

  • Begin met de ta’ameya. Was hiervoor de gedroogde tuinbonen en leg deze in een grote kom met ruim water en bakingsoda. Zorg dat er genoeg ruimte is zodat de bonen kunnen verdubbelen in grootte. Laat de bonen 8-10 uur weken of doe dit al een dag van tevoren. Spoel vervolgens af en laat uitlekken. 
  • Bereid intussen voor de koshari de rijst en macaroni volgens de instructies op de verpakking en zet opzij. Meng de linzen en de kikkererwten, breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
  • Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui 5-6 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook, het korianderpoeder, komijnpoeder en de chilivlokken toe en bak dit 1-2 minuten totdat het begint te geuren. Voeg daarna de tomatenblokjes en de azijn toe. Breng het geheel aan de kook en verlaag de temperatuur. Laat de saus 15 minuten sudderen met de deksel op de pan terwijl je af en toe roert. Proef en breng op smaak met zout en peper. Meng de koshari met de helft van de saus.
  • Meng de uienringen met de bloem en zout naar smaak. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan op hoge temperatuur en bak de uienringen 15 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Laat uitlekken op keukenpapier en zet opzij.
  • Ga nu verder met de ta’ameya. Mix alle ingrediënten voor deze tuinbonenfalafel, op de bloem en de sesamzaadjes na, in een keukenmachine tot de ingrediënten goed gemengd zijn en een korrelige substantie ontstaat. Doe het geheel in een kom en meng met de bloem. Het deeg moet een dikke substantie hebben waar makkelijk balletjes van te vormen zijn. Voeg, als het deeg te nat is, per halve eetlepel extra bloem toe.
  • Maak ongeveer 30 balletjes. Verdeel de sesamzaadjes over een plat bord en rol er de ta’ameya doorheen.
  • Verhit zonnebloemolie in een kookpan of frituurpan op middelhoge temperatuur. Controleer of de olie heet genoeg is door een klein beetje beslag in de pan te doen, dit zou moeten gaan sissen. Voeg in delen de tuinbonenfalafel toe en frituur die 3-5 minuten totdat die goudbruin van kleur en knapperig is geworden. Haal de ta’ameya uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal tot de balletjes op zijn.
  • Verdeel de koshari over de borden met de rest van de tomatensaus en garneer met de krokante uien. Serveer direct met de ta’ameya.

Koshari met krokante uien en ta ameya Isabel Boerdam

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama