Open menu

pita met groenteballetjes kleinValentijn staat voor de deur. Ofwel leef je er naartoe danwel hoop je dat het snel voorbij is. Omwille van deze laatste groep maken we dit jaar geen recept voor een romantisch dinertje, maar gebruiken we een recept dat al een tijdje voor verbazing zorgt op het Vegatopia-forum: de killerknoflooksaus van forumbezoeker Sam. Sam gebruikt een hele bol knoflook voor een portie saus voor twee personen. Hiermee blaas je alle romantiek meteen omver. Anderzijds kun je de saus ook wel als ultieme relatietest aanwenden. Desgewenst gebruik je zelf minder - of juist nog meer - knoflook. De killerknoflooksaus serveren we samen met kruidige roze wortel-bietenballetjes (sorry voor de romantische kleur) en wat rauwkost in een warm pitabroodje. Het resultaat is pittig, snackerig en zonder veel afwas achteraf.

Voor 2 personen als hoofdgerecht.

Voor de killerknoflooksaus:

1 bol knoflook *
4 volle el mayonaise
4 volle el Griekse yoghurt (10% vet)
2 el fijngehakte verse bieslook
peper en zout

* Voor de gewone sterveling raden we eerder 4 teentjes aan. Dat is ook al pittig.

Voor de rode-biet-wortelballetjes:

200 g rode biet
200 g wortel
1 kleine ui
1 teen knoflook (optioneel)
100 g kikkererwtenmeel
3 el havermout
5-6 cl water
snuf zout
1 tl komijnpoeder
1/2 tl gemalen fenegriek
1/2 tl chilipoeder
olie om te frituren

Voor de afwerking:

4-6 pitabroodjes
rauwkost naar keuze

  • Eerst maken we de knoflooksaus. Pel de knoflook. Doe deze samen met de mayonaise en de Griekse yoghurt in een maatbeker en pureer het geheel tot een gladde saus. Dit geeft een dunne saus. Voor een dikkere saus mix je knoflook met de mayonaise en voeg je achteraf de yoghurt. Voeg achteraf eventueel nog wat weer yoghurt toe naar smaak. Roer er de bieslook onder. Kruid af met peper en zout. Zet opzij.
  • Nu maken we de balletjes. Schil de wortel en de rode biet en rasp ze vervolgens grof. Doe in een ruime ronde kom of schaal. Hak de ui erg fijn en hak de knoflook fijn - gezien het knoflookgehalte van de saus is dit laatste optioneel. Wanneer je de balletjes zonder de saus serveert, gebruik dan wel knoflook. Voeg de knoflook en de ui toe.
  • Roer beetje bij beetje het kikkerertwtenmeel door het groentemengsel. Meng er daarna de havermout door en ook de specerijen en het zout. Giet er beetje bij beetje het water bij om een samenhangend deeg te krijgen.
  • Maak balletjes van een flinke theelepel mengsel - je wil ze ter grootte van een supermarktfalafel. Druk ze lichtjes plat. Frituur deze in flink wat olie aan beide kanten totdat ze goudbruin en gaar zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bak de pitabroodjes af in de toaster of oven. Vul ze met de balletjes. Overgiet deze met knoflooksaus. Werk af met rauwkost en voeg nog meer knoflooksaus toe.

Smakelijk!

 pita met groenteballetjes


Meer zelfgemaakte balletjes voor in de pita!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama