Open menu

couscous met venkel en bietDe verse bieten zijn net ingezaaid, de tomaten verspeend. We zitten tussen winter en lente, een moment dat de Nederlandse teelt volop bladgroenten en wat vroege tuinkruiden (en radijs, asperges, rabarber!) levert. Groeiend op de koude grond laten de peulen en tuinbonen nog éven op zich wachten. Verder moeten we het doen met de restjes van de winter: pastinaak, peen, biet... De lekkerste manier om die oude wintergroenten bereiden is ze garen in de oven. Dat doen we vandaag dan ook, voor een lekker doordeweeks maaltje. En snel ook, want terwijl de groenten in de oven staan, maak je snel die couscous en heb je een lekker kwartiertje voor jezelf. O ja, en om toch de zomer vast in huis te halen hebben we de luxe dat de Mediterraanse teelt nu al ideaal is voor venkel. Vandaag een recept voor couscous dus, met geroosterde biet, venkel en wat vers geplukte kruiden.

Voor 4 personen als hoofdgerecht

Voor de groenten uit de oven

4 middelgrote rode bieten
olijfolie
2 el balsamico-azijn
2 middelgrote venkelknollen
4 teentjes knoflook

Voor de couscous

300 g couscous
20 stengels bieslook (of 4 blaadjes daslook)
2 takjes verse munt
2 handjes walnoten (of meer naar wens)
2 dl  Griekse yoghurt (optioneel)
zout en peper

  • Kook de bieten ongeveer 30 minuten voor. Dit kun je ook de ochtend of avond tevoren doen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de bieten, halveer ze en snij in plakjes van 0.5-1 cm. Meng met de balsamico-azijn en 3 eetlepels olijfolie. Spreid ze uit op de helft van een licht ingevette ovenplaat.
  • Maak de venkel schoon, halveer en snij in plakken van ongeveer 1 cm. Bewaar het venkelloof, dat is straks voor de couscous. Verspreid ze op de andere helft van de bakplaat en besprenkel met olijfolie.
  • Zet ze voor ongeveer 30 minuten in de oven, draai de groenten halverwege de oventijd om.
  • Maak ondertussen de couscous. Kook water, en begiet de couscous tot het net onder staat. Laat wellen tot gaar.
  • Hak het venkelloof, bieslook en munt fijn. Rooster de walnoten en hak ze grof. Meng dit alles door de couscous. Maak desgewenst op smaak met zout en peper.

Serveer de couscous met daarbovenop de bieten, venkel en desgewenst een flinke dot yoghurt.

couscous met venkel en biet

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama