Open menu

Eind vorig jaar kwam Bonen!, het kookboek van onze gastredacteur Joke Boon, uit. Vandaag mogen we uit dit boek een recept plaatsen voor een kruidige chutney van sperziebonen:

Chutney van sperziebonen

Chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Lang geleden was ik bijna geheel zonder geld in Londen en bestelde ik in een Indiaas restaurant het goedkoopste gerecht van de kaart: chutney. Hoewel de ober probeerde mij nóg iets te laten bestellen, antwoordde ik stellig dat het zo genoeg was. Tot ik het kleine schaaltje zag...

Het idee om chutney van peulvruchten te maken liet me niet los. Chutney is typisch zo’n product dat een smaakmaker bij veel gerechten kan zijn. Ik had sperzieboontjes in huis en ging aan de slag. Het resultaat was nog beter dan ik had durven hopen; warm kruidig en met een volle structuur. Het is lekker bij rijstgerechten, een tosti of zoals ik ook wel doe: naast een restje opgebakken stamppot met blokjes kaas erdoor.

4 potjes

250 ml goede azijn
500 g ui, de helft rode ui en de helft witte ui, grof gesnipperd
300 g sperziebonen, afgehaald en in stukjes van 1 cm
200 g bruine suiker
50 g rozijnen
1 el kurkuma
5 jeneverbessen
2 tl mosterdpoeder
2 tl nigellazaad
1 tl zout
1 el (spelt)bloem

Ook nodig
4 glazen potjes van ca. 200 ml,10 minuten uitgekookt

  1. Meng de azijn en de uien in een ruime pan. Breng aan de kook met water en laat 15 minuten zachtjes koken.
  2. Voeg dan de sperziebonen, suiker, rozijnen, kruiden en zout toe. Roer goed om en breng opnieuw aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken.
  3. Roer de bloem los met een paar eetlepels water. Voeg dit al roerend bij de sperziebonen en laat 5 minuten doorkoken om de bloem te laten garen. Proef of de boontjes beetgaar zijn. (Zuur vertraagt het gaar worden van boontjes.)
  4. Schep de hete chutney in de uitgekookte potjes en draai ze meteen dicht.
    Lekker als bijgerecht bij van alles.

Meteen lekker, maar ook op een later tijdstip. De potjes blijven op een koele donkere plaats minstens een halfjaar goed.


Meer uit Bonen! van Joke Boon

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama