Open menu

spitskoolstamppot thbSpitskoolstamppot is al lang en breed ingeburgerd in ons stamppotrepertoire. In supermarktrecepten wordt de stamppot doorgaans klassiek met spekjes opgediend. Omdat ik al graag tempehspekjes door de boerenkoolstamppot doe, lag het voor de hand om deze ook voor deze stamppot te gebruiken. Met pindasaus en gebakken uitjes heeft de stamppot een duidelijk Indonesisch accent.

Vroeger moest je voor tempeh naar de toko, maar ondertussen is het gewoon in de meeste supermarkten te koop, vaak ligt het bij de vleesvervangers. Mede daarom is deze stamppot een lekker makkelijk gerecht, een smakelijke, snelle variatie voor de doordeweekse dag.

Met tempeh, pindasaus en gebakken uitjes heb je al meer dan voldoende smaken en texturen op je bord. Mocht je er toch nog iets naast willen serveren, dan zou je kunnen denken aan vegaballetjes of een gekookt ei, in plakjes gesneden.

Voor twee personen

600 g kruimige aardappels
400 g spitskool
200 g tempeh
1 teen knoflook
chilipepertje naar smaak
1 tl gemalen komijnzaad
4 el pindakaas zonder stukjes
2 tl sojasaus of ketjap (+extra scheutje)
2 tl citroensap
mespunt sambal
zonnebloemolie om te bakken
zout

serveren: gebakken uitjes

  • Schil de aardappels, snij ze in grove stukken en kook ze in voldoende zout water gaar. Giet af, bestrooi met komijnzaad en pureer tot een grove puree - samen met opgevangen kookvocht en/of (haver-)melk.
  • Snij de spitskool in fijne snippers. Ik doe dit door de spitskool eerst in plakken te snijden en die vervolgens horizontaal en verticaal fijn te snijden. Verhit een scheutje olijfolie met knoflook uit de pers en een fijngesneden pepertje naar smaak en wok de spitskool kort.
  • Vermeng pindakaas, sojasaus of ketjap, citroensap en sambal met ca. 0,5-1 dl water tot een redelijk dunne pindasaus. Verwarm langzaam op een laag vuur - bij het verwarmen verdwijnen de korrels en wordt de saus egaal. Voeg een scheutje extra water toe als de saus te dik wordt.
  • Verhit een vingerdik olie in een klein koekenpannetje. Snij de tempeh in blokjes en bak ze goudbruin. Giet af en schud vervolgens kort om met een scheutje sojasaus.

Schep de stamppot op de borden, giet er een paar strepen pindasaus over (een kuiltje mag ook), gevolgd door de blokjes tempeh en gebakken uitjes.

spitskoolstamppot


Meer stamppot en spitskool!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama