Open menu

spitskool pompoenstappot thbHij staarde me al enkele dagen aan vanuit de groetenla van de koelkast. De spitskool die ik vorige week zo enthousiast in mijn winkelmandje stopte en waar ik tot nu nog steeds geen inspirerend gerecht mee had weten te maken. Iets met zoete aardappel had ik bedacht, maar bij de aanblik van de armetierige, verschrompelde zoete aardappeltjes in de supermarkt moest ik mijn plannen wijzigen. Pompoenen waren er wel. Close enough, toch?

Ik maakte een stamppotje van de pompoen met de spitskool en mengde er de nog bestemmingsloze geitenkaas, die nog in de koelkast stond, doorheen. Het resultaat was verrassend lekker!

Stamppot met pompoen en spitskool

Voor 3-4 personen
1 biologische pompoen (800g)
1 spitskool (1 kg)
2 uien
1 tl korianderzaad
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl gemberpoeder
1 kleine gedroogde chilipeper of chilivlokken naar smaak
200 g zachte geitenkaas
2 el crème fraîche
peper en zout
olie om in te roerbakken

spitskool pompoenstappot

  • Was de pompoen, verwijder de zaden en zaadlijsten en snij hem in blokjes van ongeveer twee centimeter. Als je een biologische pompoen gebruikt, hoef je de schil niet te verwijderen.
  • Verhit in een flinke pan (hierin maak je straks de stamp) 2 eetlepels olie en roerbak de pompoenstukjes ongeveer vijf minuutjes tot ze een beetje zacht beginnen te worden.
  • Voeg vervolgens 500 ml water toe tot alle blokjes net onder staan en breng aan de kook. Kook ongeveer zeven tot tien minuten tot de pompoen en de schil helemaal zacht is.
  • Maak ondertussen de spitskool schoon en verwijder de harde kern. Snij in de lengte in vier stukken en vervolgens in fijne reepjes. Schil en snipper de uien.
  • Hak het gedroogde pepertje fijn.
  • Verhit in een grote wok 2 eetlepels olie en fruit de uien twee minuten tot ze zacht zijn. Voeg alle specerijen toe, bak deze een minuutje met de uien mee en voeg de spitskool toe. Roerbak in vijf minuten op hoog vuur gaar.
  • Snij de geitenkaas in blokjes.
  • Giet de gare pompoenstukjes af. Doe de spitskool met de pompoen in de pan en stamp door elkaar. Meng er de crème fraîche en geitenkaas doorheen en breng op smaak met peper en zout.


Marleen, gastredacteur, reist graag, kookt graag en wordt blij van markten met veel verse producten

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama