Open menu

spitskool bruinebonen rijst thb

Soms heb ik gewoon zin in een snelle, simpele en smakelijke maaltijd. Dit gerecht biedt drie verschillende texturen en smaken, die elkaar perfect aanvullen - en het is ook nog eens spotgoedkoop. Beetgaar gestoofde spitskool met komijnzaad is briljant in zijn eenvoud. Ik kan ook erg genieten van bruine bonen in eigen vocht, met slechts een scheutje sojasaus voor de umami en eventueel wat sambal. Je hebt dit alles in goed tien minuten op tafel, ongeveer net zo lang als de kooktijd van de basmatirijst. Lekker met gebakken uitjes als garnering.

Voor 2 personen:

100-120 g basmatirijst
klein glas bruine bonen (360 g, uitlekgewicht 240 g)
1 el sojasaus
mespunt sambal naar smaak
1-2 tl maizena
500 g spitskool
2 tl komijnzaad (of 1 tl gemalen komijn)
snuf zout naar smaak
scheutje neutrale (zonnebloem)olie

garnering: gebakken uitjes

  • Kook de basmatirijst volgens gebruiksaanwijzing in voldoende water met zout in ca. 10 minuten gaar.
  • Giet, terwijl de rijst kookt, de bruine bonen met vocht in een steelpannetje. Voeg een eetlepel sojasaus en sambal naar smaak toe en breng aan de kook. Los 1-2 el maizena op in wat water, vermeng met de bruine bonen en laat nog een paar minuten op laag vuur indikken tot een ietwat stroperige saus.
  • Snij vervolgens de spitskool in dunne, middellange repen. Maal het komijnzaad in de vijzel. Verhit een scheutje neutrale olie in een hapjespan of wok waarvan je een deksel hebt. Bak de spitskool kort aan, bestrooi met komijnzaad en zout naar smaak, gevolgd door een klein scheutje water. Doe de deksel op de pan en laat de spitskool op laag vuur in 3-5 minuten beetgaar stoven.

Serveer samen met een schaaltje gebakken uitjes, ter garnering.

spitskool bruinebonen rijst


Meer met spitskool!

Een spitskool is vrij groot, dus die gebruik je waarschijnlijk niet in zijn geheel. Gelukkig hebben we nog meer recepten met spitskool.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama