Open menu

Strikt gesproken is dit geen curry, maar eerder een pilao of een biryani: gekookte rijst met specerijen en groenten. Helemaal authentiek Indiaas of Midden-Oosters is dit gerecht waarschijnlijk ook niet: de combinatie van kool, rozijnen en kerrie schijnt vooral in 'westerse' gerechten voor te komen. Hoe het ook zij, dit is een lekker makkelijk gerecht, met veel smaak en textuur.

In de jaren 1980 maakte mijn moeder 's winters regelmatig witte kool klaar met rozijnen en kerriepoeder. Een lekker, goedkoop groentegerecht dat prima paste bij aardappelen en een bal. Ik denk dat dit gerecht (een van de weinige keren dat mijn moeder iets kookte zonder de hulp van 'pakjes') een van de redenen is dat ik deze spitskoolcurry al jaren regelmatig op tafel zet. Ik gebruik geen kerriepoeder, maar een combinatie van vers gemalen specerijen, die de curry duidelijk meer pit geven - maar er is ook niets mis met goed supermarktcurrypoeder. Het is een van de weinige gerechten waarin rozijnen echt een toegevoegde waarde hebben.

Voor twee personen

1 kopje (ca. 140 g) basmatirijst
1.5 tl kurkuma
1 pijpje kaneel
200 g spitskool
150 g wortel
1 rode paprika (à ca. 150 g)
1 tl komijnzaad (alle zaden ongemalen) *
1 tl korianderzaad
1 tl venkelzaad
1 tl piment (korrels)
6 peulen groene kardemom
1 Spaans pepertje
1 teen knoflook
scheutje citroensap (ca. 2 el)
handjevol rozijnen
neutrale (zonnebloem-)olie

* Je kunt eventueel ook gemalen specerijen gebruiken, neem dan van alles ca. 1 afgestreken theelepel. Van gemalen piment (die je ook door nootmuskaat kunt vervangen) en korianderzaad zou ik een halve theelepel nemen. Let op: dit zijn schattingen.

  • Kook de rijst met voldoende water, ruim zout, kurkuma en kaneel volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  • Verwijder de stronk uit de spitskool en snij deze in kleine stukken. Halveer de paprika, verwijder de zaadjes en snij in kleine stukjes of reepjes. Schrap de wortel en snij deze in fijne reepjes.
  • Snij het pepertje fijn en verhit deze samen met knoflook uit de pers in een wok met neutrale olie. Voeg de groenten, de gemalen specerijen (uit de vijzel) en ca. 1 tl zout toe. Roerbak het geheel in ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur beetgaar.
  • Meng nu de rijst door de groenten, samen met een scheutje citroensap en een handjevol rozijnen. De curry moet ietsje vochtiger zijn dan bijvoorbeeld nasi, voeg eventueel een scheutje water toe als dat niet het geval is. Verhit kort op hoog vuur en serveer.

Lekker met een klodder Turkse yoghurt, pappadums en een chutney.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama