Open menu

boerenkoolstamppot thbVooral in de winter eten we graag stamppot. Zonder extra's is een stamppot echter vaak wat saai. De afgelopen jaren zijn er aardig wat vegetarische speckjes en rookworsten op de markt verschenen, maar ze zijn doorgaans niet zo lekker als het 'origineel' - zoals bleek uit onze rookworstentest. Gelukkig kan stamppot spannender, smakelijker - en ook nog eens goedkoper zijn. In dit artikel doen we een kort rondje populaire stamppotten en wat je zoal erdoor en erbij kunt serveren.

De basis voor stamppot is aardappelpuree, gestampt of uit de knijper - lees de basistechnieken, indien nodig, nog even door. Sommige stamppotten vragen om een stevige aardappelpuree (boerenkool, hutspot, spruitjesstamppot), voor stamppot rauwe andijvie of spinazie wil je een iets luchtiger puree.

Voor boerenkoolstamppot kook je kruimige aardappelen met boerenkool in zo'n 25 minuten gaar. Breng op smaak met een scheutje wijnazijn, en mosterd of nootmuskaat (niet allebei tegelijk). Serveer met tempehspekjes (knapperig gebakken tempehblokjes, afgeblust met een drupje sojasaus), een sellerieschnitzel of -burger, en wat tafelzuur als zuurkool, zilveruitjes en een lik mosterd. Of juist met kapucijners uit blik in sojasaus, lekker ouderwets.

Hutspot wordt veel lekkerder als je de uitjes en de wortel niet met de aardappelen meekookt, maar juist in een pannetje aanbakt en dan met de aardappelpuree vermengt. Maak de hutspot extra kleurig door er een handjevol doperwten doorheen te gooien, en extra exotisch met een scheut currypoeder. Als je dan toch exotisch bezig bent, kun je er een chutney (zelfgemaakt of zelfgekocht) en pappadums bij serveren.

Zelfs spruitjeshaters eten mijn spruitjesstamppot graag. Net als bij de hutspot bak ik de spruitjes apart beetgaar, met een chilipepertje en een teen knoflook. Maak de aardappelpuree op smaak met mosterd en oregano en vermeng met de spruitjes. Serveer met bijvoorbeeld gebakken champignons en een zelfgemaakte kidneybonenburger. Of juist met kidneybonen in tomatensaus (lekker smeuïg bij de stamppot).

Stamppot rauwe andijvie (de andijvie voeg je dus rauw aan de luchtige aardappelpuree toe) breng je op smaak met nootmuskaat en eventueel ook wat geraspte kaas. Bestrooi met geroosterde zonnebloempitten. Ook hierbij passen gebakken champignons en een kidneybonen- of kikkererwtenburger - of een bal kaasgehakt à la Joyce. Tempehspekjes zijn ook niet te versmaden, of gewoon een handjevol cashewnoten.

Voor stamppot rauwe spinazie geldt hetzelfde als voor de andijviestamppot: breng op smaak met nootmuskaat, bestrooi met geroosterde zonnebloempitten, en/of serveer met gebakken champignons en een bonenburger. In plaats van tempehspekjes kun je er feta of 'spekjes' van gebakken halloumi doorheen doen, of juist serveren met een paar fikse plakken halloumi. Of lekker traditioneel met een gekookt eitje uit de eiersnijder.

Dit zijn slechts een paar mogelijkheden. In de hieronder genoemde artikelen vind je nog meer stamppotrecepten. Het is ondertussen ook heel hip om een gedeelte van de aardappelen te vervangen door zoete aardappel, topinambur of zelfs knolselderij. Stamppot zonder spekjes saai? Nou, nee dus. Experimenteer maar raak!

boerenkoolstamppot

Boerenkoolstamppot met sellerieburgertjes uit het Vegatopia kookboek, tempehspekjes, zuurkool, zilveruitjes en een lik mosterd


Meer stamppot!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama