Open menu

Het afgelopen najaar lanceerden zowel De Vegetarische Slager als Unox een vega rookworst, waardoor er nu maar liefst zes vegetarische rookworsten in de Nederlandse supermarkten te koop zijn. Dus was het de hoogste tijd voor een test: welke is het lekkerst? Met een verrassende uitkomst!

De testprocedure & het testpanel

Tijdens de proefronde werd er getest zonder dat de merken bekend waren voor drie van de vier panelleden (nummer vier moest de worsten bereiden). Voor iedere worst kon een cijfer van 1 t/m 6 worden gegeven, waarbij 1 het laagste en 6 het hoogste cijfer was. De worst met de meeste punten heeft dus gewonnen. De uitslag staat helemaal onderaan.

Het testpanel bestond uit de volgende personen en hun rookworstgerelateerde eetgewoonten:

 • Renate - vegetariër. Laatste rookworst: winter 2013/14
 • Rob - niet-vega. Laatste rookworst: de week ervoor
 • Syl - flexitariër. Laatste rookworst: de week ervoor
 • Machteld - eet voor 99,99% vegetarisch. Laatste rookworst: zeer lang geleden

De worsten zijn in onderstaande volgorde getest en de resultaten worden ook in deze volgorde gepubliceerd.

De geteste vega rookworsten

GoodBite vegetarische rookworst

Ten tijde van deze test, eind oktober, had de rookworst van GoodBite nog geen verkooppunt voor dit jaar. De afgelopen jaren was de rookworst te koop bij de Jumbo, maar die hebben dit jaar de voorkeur gegeven aan vega rookworsten van andere merken. Daarom was GoodBite zo vriendelijk om twee doosjes ervan - plus nog wat vegaburgers - naar ons op te sturen. Inmiddels is er een verkooppunt gevonden voor deze rookworst, namelijk Poiesz supermarkten.

Te koop bij: Poiesz
Prijs: €2,55 voor 180 gram (2 stuks)
Bereidingsmethode: 10 minuten in warm water opwarmen
Meer info: https://www.goodbite.nl/vegetarisch-product/goodbite-rookworst/

Ingrediënten en voedingswaarde:

 • Op basis van o.a. eiwitten van soja en tarwegluten. De gebruikte eieren zijn vrije uitloop
 • Per 100 gram product: 206 kcal, 1,73 gram zout, 15,7 gram eiwitten
 • Er is aardig wat ijzer (7 mg, 50% DRI) en vitamine B12 (0,5 microgram, 20% DRI) toegevoegd

Wat vindt het testpanel:

Wat meteen opvalt bij deze worst is de geur, die doet denken aan erwtensoep of een bouillonblokje. Rob en Syl vinden hem wel lekker rokerig ruiken, maar over de textuur zijn ze minder te spreken: te droog. De worst is inderdaad wat korrelig. Wat Renate betreft lijkt hij qua structuur op die van Vivera. Warm deze worst niet doormidden gesneden op, dan krijg je juist een te sponzige worst! Deze worst is voor het testpanel een duidelijke middenmoter: niet slecht, maar of ze hem zelf zullen kopen...?

Eindoordeel: 14 punten (max. 24 mogelijk)

De Vegetarische Slager Vegan Roockworst

De enige volledig plantaardige rookworst die momenteel te koop is komt uit de fabriek van De Vegetarische Slager. Met de ontwikkeling ervan zijn ze maar liefst zeven jaar bezig geweest. Deze Roockworst is pas sinds oktober op de markt en werd in die maand ook getest voor onze rubriek Gespot. Lees voor bereiding eerst even de tip van Monica over hoe je deze worst klaarmaakt!

Gekocht bij: Albert Heijn
Prijs: €3,49 voor 150 gram (2 stuks)
Bereidingsmethode: 12 minuten opwarmen in warm water
Meer info: https://www.devegetarischeslager.nl/producten/informatie-over/roockworst

Ingrediënten en voedingswaarde:

 • Op basis van soja-eiwitten (GMO-vrij)
 • Per 100 gram product: 228 kcal, 1,5 gram zout, 8 gram eiwitten
 • Er is ijzer (4,2 mg) en B12 (0,76 microgram) toegevoegd, wat voor beide zo'n 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is

Wat vindt het testpanel:

We beginnen met de geur: daarover verschillen de meningen van "gerookt" en "prima" tot "zurig". Maar de bite is ook niet naar ieders wens. Machteld vindt die te zacht en te glibberig en is toch wat teleurgesteld in dit product van 'de grote' Vegetarische Slager. Syl vindt de textuur te melig en van Renate mag de Roockworst minder compact en vast zijn. Hij doet haar ook meer denken aan een knakworst. Wel is ze blij dat de gebruikte soja GMO-vrij is, dat is namelijk iets waar zij op let bij het boodschappen doen. Daarom zal ze juist deze rookworst toch een keer gaan kopen. Over de cijfers is het panel het eens: er wordt drie keer een 3 en één keer een 4 gegeven.

Eindoordeel: 13 punten (max. 24 mogelijk)

Valess vegetarische rookworst

De rookworst van Valess ligt alweer enkele jaren in de koeling van een aantal supermarkten. Drie jaar geleden kwam hij al voorbij in onze rubriek Gespot. Volgens de producent is de worst gerookt op 100% beukenhouten snippers.

Gekocht bij: Plus Supermarkten
Prijs: €2,89 voor 160 gram (2 stuks)
Bereidingsmethode: verwarm gedurende 8-10 minuten in heet water
Meer info: https://valess.nl/producten/valess-rookworst.php

Ingrediënten en voedingswaarde:

 • Op basis van: melk (zoals alle producten van Valess). Er zit ook kippenei-eiwit van scharrelkippen in
 • Per 100 gram product: 251 kcal, 2 gram zout, 8,9 gram eiwitten
 • Aan dit product is alleen ijzer toegevoegd, te weten 3 mg (21% DRI). Ook bevatten de worsten aardig wat calcium (212 mg, 27% DRI), omdat de basisgrondstof melk is.

Wat vindt het testpanel:

Over deze rookworst is het panel wat positiever. Hij ruikt goed, smaakt "niet slecht" tot "best lekker" en lijkt ook wat op een rookworst. Alleen panellid Syl vindt hem wat te zout en te droog. Van Machteld en Rob krijgt deze worst het maximaal aantal punten van 6, Syl en Renate geven allebei 3 punten.

Eindoordeel: 18 punten (max. 24 mogelijk)

Unox Vegetarische Rookworst

Dit najaar kwamen er ineens twee nieuwe vegetarische rookworsten op de markt bij. Die van De Vegetarische Slager was al even geleden aangekondigd, maar die van Unox was een verrassing. Het bekende kant en klaar-merk heeft maar liefst 14 verschillende vleesrookworsten in het assortiment, maar voelde duidelijk aan dat de tijden veranderen en dat steeds meer mensen minder of geen vlees (meer) eten. Deze rookworst heeft trouwens als enige de bekende U-vorm én is als enige ook niet in de koeling te vinden, maar bij de voorverpakte vleesworsten. 

Gekocht bij: Albert Heijn
Prijs: €3,85 voor 250 gram (1 stuk)
Bereidingsmethode: leg de worst een kwartier in heet water
Meer info: https://www.unox.nl/producten/vegetarische-rookworst/

Ingrediënten en voedingswaarde:

 • Op basis van: plantaardige oliën, eiwitten van erwten en eiwitten van kippeneieren. De kippeneieren hebben het Beter Leven-keurmerk met 2 sterren.
 • Per 100 gram product: 206 kcal, 2 gram zout, 5,4 gram eiwitten. Van de hier geteste worsten bevat deze het minste eiwitten

Wat vindt het testpanel:

Aangekomen bij worst nummer vier is het testpanel al een stuk minder enthousiast dan in het begin. Het vele zout en al die rookaroma's gaan je toch niet in de koude kleren zitten. De worst van Unox helpt ons in ieder geval zeker niet. Eerst maar iets positiefs erover: samen met de worst van Valess lijkt deze qua uiterlijk het meest op een echte rookworst. Maar bij de eerste hap klinkt er unaniem "nee". Twee panelleden krijgen het plakje niet eens weg! De worst smaakt zuur en vies en we vragen ons oprecht af of hij nog wel goed is. Eén panellid at er wel meer plakjes van en is niet ziek geworden, dus hoogstwaarschijnlijk is de vieze smaak van de worst zo bedoeld. Zou het soms een heimelijk complot zijn van Unox om vegaworsten in een kwaad daglicht te zetten?;).

Eindoordeel: 7 punten (max. 24 mogelijk)

Garden Gourmet Rookworst

De langst bestaande vega rookworst! Deze is misschien al wel 10 jaar op de markt, voorheen onder de naam Tivall, en was lange tijd ook de enige vega rookworst.

Gekocht bij: Albert Heijn
Prijs: €2,59 voor 200 gram (2 stuks)
Bereidingsmethode: Plaats de worstjes in heet water en laat 3-4 minuten koken. Deze worstjes kunnen ook in de oven of koekenpan bereid worden, zie hiervoor de verpakking
Meer info: https://www.gardengourmet.nl/daily-favorites/vegetarische-rookworst

Ingrediënten en voedingswaarde:

 • Op basis van: gereydrateerd tarwe-eiwit. Het gebruikte kippenei-eiwitpoeder is afkomstig van scharreleieren (die zijn niet veel beter dan legbatterij-eieren)
 • Per 100 gram product: 290 kcal, 1,8 gram zout, 16 gram eiwit. Deze worst bevat samen met die van Valess de meeste vetten (22 gram)

Wat vindt het testpanel:

Drie van de vier panelleden knapten onmiddellijk af op de rookworst van Garden Gourmet vanwege zijn uiterlijk. Renate vond hem lijken op een roze marsepeinen worst en Syl en Rob vonden hem te plastic-achtig. Dat gold ook voor de smaak, die volgens Rob nog erger was dan die van Unox (en dat wil wat zeggen). Renate vond de bite te zacht. Conclusie: heel erg nep. Dat Garden Gourmet toch nog 7 punten (waarvan drie keer een 1) scoorde, komt omdat Machteld al sinds jaar en dag een zwak voor deze worst heeft en hem wel lekker vindt.

Eindoordeel: 7 punten (max. 24 mogelijk)

Vivera rookworst

Het Nederlandse bedrijf Vivera brengt al sinds 1990 vegetarische producten op de markt. Het merk uit Holten is zeer actief op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en duurzaamheid.

Gekocht bij: Coop
Prijs: €2,89 voor 180 gram (3 stuks)
Bereidingsmethode: gedurende 10 minuten opwarmen in warm water
Meer info: https://www.vivera.com/nl/product/vivera-rookworst

Ingrediënten en voedingswaarde:

 • Op basis van: gerehydrateerd soja- en tarwe-eiwit. De soja is GMO-vrij. Er is ook kippenei-eiwit gebruikt van vrije uitloop-kippen
 • Per 100 gram product: 194 kcal, 1,8 gram zout, 14,6 gram eiwitten. Deze worstjes bevatten het minste vet (11,8 gram)

Wat vindt het testpanel:

Het testpanel is errug blij dat ze bij het laatste te testen worstje zijn aangekomen! En laat nou net dát worstje het smakelijkst zijn! Op een rookworst lijkt het vreemd genoeg niet, ook al staat dat toch echt op de verpakking. Qua smaak, structuur en uiterlijk is het meer een gewoon pittig worstje. De rookgeur is opvallend afwezig (wat we na 5 porties rookaroma wel prima vinden), maar dat wordt goedgemaakt door de peperige smaak. Hij is wel wat aan de droge kant, iets wat bij veel vegaworsten en -burgers van Vivera het geval is. Wat Syl betreft is het een prima worstje voor op de barbecue.

Eindoordeel: 21 punten (max. 24 mogelijk)

 

De uitslag!

Er kan er maar één de winnaar zijn, maar hier zijn het er toch echt twee. De best scorende worst lijkt én smaakt namelijk erg weinig naar rookworst! Toch won de Vivera rookworst met overmacht de test. Dat maakt de nummer 2, die van Valess, stiekem eigenlijk de beste vegetarische rookworst. De nieuwe rookworst van Unox en de langst bestaande rookworst van Garden Gourmet delen de twijfelachtige eer hekkensluiter te zijn. Maar, zeggen de testers die (nog) weten hoe een 'echte' rookworst smaakt, geen van de vegetarische rookworsten komt ook maar in de buurt van het echte product.

 1. Vivera (21 punten)
 2. Valess (18 punten)
 3. GoodBite (14 punten)
 4. De Vegetarische Slager (13 punten)
 5. Unox en Garden Gourmet (7 punten)

Meer Vegatopia test vleesvervangers!

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama