Open menu

Hete bliksem kleinHete bliksem kennen de meeste mensen vooral als een oud-Nederlands gerecht dat bestaat uit aardappels, goudreinetten en zoete appels. Het vocht dat tijdens het kookproces van de appels afkomt blijft nog lang gloeiend heet, vandaar de benaming ‘hete' bliksem. In het noorden van Nederland noemen ze het ‘stamppot zoete appeltjes’ en vaak wordt er keukenstroop aan de stamppot toegevoegd. Mijn moeder maakte de hete bliksem met aardappels en alleen goudreinetten, waar ze dan suiker aan toevoegde om het zure van de appels te neutraliseren. Dat recept had ze weer van mijn oma. Ook ik maak de hete bliksem altijd op die manier, al is het niet de meest gezonde maaltijd vanwege de suiker. Voor dit recept heb ik deels goudreinetten en deels zoete appels gebruikt. De traditioneel bij hete bliksem gebruikte stroop, in dit geval appelstroop, heb ik verwerkt in de gekarameliseerde uien. Zo ook in de cranberrycompote.

Voor twee personen.

Voor de cranberrycompote:

200 g cranberry’s
60 g bruine rietsuiker
½ dl water

Voor de appelstroopmarinade:

50 g appelstroop  
1 el balsamico-azijn 
1 tl Chinees vijfkruidenpoeder (five spice)
peper en zout

Voor de gemarineerde tempeh:

150 g tempeh
de helft van de appelstroopmarinade 
peper & zout
2 el olijfolie

Voor de gekarameliseerde uien:

5 middelgrote rode uien
2 el olijfolie
de helft van de appelstroopmarinade
peper en zout

Voor de hete bliksem:

750 g kruimige aardappels (Bildstar)
250 g goudreinetten 
250 g zoete appels, (Cox, Royal Gala, of Fuji)
25 g roomboter
peper en zout
suiker (optioneel)

Garnering:

fijngehakte peterselie 

  • Voor de compote: zet de cranberry’s samen met het water op en laat 15 minuten zachtjes koken tot de cranberry’s stuk gaan en de saus dik wordt. Doe er nu de suiker bij en proef of het zoet genoeg is, zo niet, doe er dan nog wat bruine suiker bij. Zet opzij tot gebruik.
  • Meng alle ingrediënten voor de appelstroopmarinade door elkaar.
  • Snijd de tempeh overdwars door en daarna in de lengte in repen van 1 cm breed, en deze vervolgens weer in mooie stukjes. Schep de tempeh om met de helft van de marinade en laat een kwartiertje marineren. Langer mag natuurlijk ook.
  • Maak nu de gekaramelliseerde rode uien. Snijd de uien in halve dunne ringen. Bak ze op niet te hoog vuur in de olijfolie zo’n twintig minuten zacht, iets bruin en lekker zoetig. Roer er de andere helft van de appelstroopmarinade door en maak het iets smeuïger door er twee eetlepels heet water aan toe te voegen. Zet opzij tot gebruik.
  • Schil de aardappels en de appels en verwijder de klokhuizen uit de appels. Snij de grote aardappels doormidden en de appel in fijne blokjes. Kook de aardappels in ongeveer 25 minuten gaar. Zet, wanneer de aardappels koken, de appels op met een heel klein laagje water en laat ze in 15 minuten op matig vuur tot appelmoes koken. Giet de gare aardappels af en stamp ze fijn met het appelmoes en de boter. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat suiker, mocht je de stamppot toch nog iets te zuur vinden. Doe de deksel terug op de pan: de hete bliksem blijft nog wel even goed heet.
  • Verwarm alvast de borden voor in een oven van 80 graden.
  • Verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak de tempeh op half hoog vuur tot de tempeh mooi bruin en krokant is. Zorg er voor dat de tempéh niet verbrandt. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Verwarm de uien en de cranberry-compote tot ze lekker heet zijn.

Schep de hete bliksem op de voorverwarmde borden. Verdeel er de gekaramelliseerde uien over, daarover de cranberrycompote, en tot slot de tempé. Garneer met gehakte peterselie

Hete bliksem


Meer Hollandse gerechten!

 

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama