Open menu

Een menu dat de traditionele Hollandse stamppot koppelt aan 'moderne fratsen' als vegetarische groenteballetjes.

Oud-hollands vegetarisch kerstmenu

voor 4 - 6 personen

Vegetarische erwtensoep

Kamper steur
Hete bliksem met rookkaas en krokante groenteballetjes

Hemelse modder

 

Vegetarische erwtensoep

2 liter water
500 g spliterwten
2 uien
2 preien
halve knolselderij
2 aardappelen
zout en peper
1 vegetarische rookworst of 150 g rooktofu

Breng de erwten met het water aan de kook brengen. Schuim de bovenkant af als het kookt. Snij de ui fijn en de prei in ringen. Schil de knolselderij en snij 'm in blokjes. Voeg de groenten toe als de erwten ongeveer een half uur hebben gekookt. Laat doorkoken tot de erwten zijn stukgekookt en de soep op dikte is (circa 30 tot 40 minuten). Verwarm in de laatste tien minuten de vegetarische rookworst in een pan, snij 'm in plakjes en voeg die aan het eind van de kooktijd aan de ertensoep toe. Gebruik je rooktofu, snij die dan in plakjes en laat die de laatste 10 minuten met de erwtensoep meekoken.

Kamper steur

Dit gerecht ontleent z'n titel aan een verhaal dat al eeuwen de ronde doet over de inwoners van Kampen. De stad zou bezoek ontvangen van de bisschop van Munster en wilde daartoe een feestmaal aanrichten met een steur van wel 6 meter lengte. Omdat het bezoek op het laatste moment werd uitgesteld, besloten de Kampenaren de gevangen vis terug te zetten in de rivier de IJssel. Met een belletje om z'n nek, zodat ze hem later heel makkelijk weer konden vangen... Misschien heet het onderstaande gerecht wel zo omdat de Kampenaren uiteindelijk, bij gebrek aan een steur, maar een vegetarisch feestmaal met eieren hebben gemaakt.

4 hardgekookte eieren
40 g bloem
50 g boter
2 tl mosterd
1/2 dl groentebouillon

Laat de boter in een pan heet worden, meng er de bloem door en doe er beetje bij beetje de bouillon bij en laat de saus op een zacht vuurtje even sudderen en roer de mosterd erdoor. Pel de hardgekookte eieren, snij ze in de lengte in vieren, leg ze op een schotel en schenk de mosterdsaus erover. Serveer de Kamper steur met vers brood.

Hete bliksem met rookkaas en krokante groenteballetjes

Waar ter wereld wordt er zoveel geprakt en gestampt als in Nederland? Hete bliksem is een stamppot die al sinds de 18e eeuw en mogelijk nog eerder gegeten wordt. Als zoete appel kan goed de Elstar worden gebruikt. Voor de zure goudrenetten.

1 kg aardappels
500 g zoete appels
500 g zure appels
zout 2 uien
zonnebloemolie
150 g rookkaas
peper
1 zure appel
8 tot 10 groenteballetjes

Schil de aardappels, snij ze in vieren. Schil de appels, snij ze in parten, haal de klokhuizen eruit. Zet aardappels en appels samen op in een bodempje water met zout. Fruit de gesnipperde uien in olie geel en glazig, strooi er zout over. Ontvel de rookkaas en snij in dobbelsteentjes. Stamp de gare aardappels en appels door elkaar, roer er de kaas door en breng verder op smaak met een snufje peper. Hou het gerecht warm. Schil en boor de appel, snij hem in vier plakken. Bak ze op laag vuur tot ze zacht zijn. Bak de groenteballetjes krokant in wat boter of olie. Serveer de hete bliksem op een verwarmde schaal. Leg de gefruite ui in het midden en leg de groenteballetjes er omheen met daarop de gebakken appel.

Hemelse modder

Hemelse modder is de creatieve benaming voor een traditioneel dessert dat vooral in Zuid-Nederland gegeten werd.

1/2 l slagroom
4 el suiker
25 g boter
200-250 g chocolade
melk
3 eierdooiers

Sla de slagroom met 2 el suiker op tot yoghurt-dikte. Smelt de boter au bain marie en voeg er de chocolade in stukjes aan toe. Giet er een beetje melk door en roer goed door. Schenk er steeds weer een beetje melk bij onder voortdurend roeren tot er een vloeibare massa ontstaat. Let goed op de temperatuur, de chocolade mag niet warmer worden dan 38 graden! Meng de dooiers van de eieren met 2 el suiker en roer dit tot een schuimig geheel. Voeg de dooiers aan de chocolademassa toe en roer goed door. Laat afkoelen en spatel het chocolademengsel dan door de slagroom. Laat minstens twee uur opstijven in de koelkast.

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Loupoigne (Genappe) - Elements in Indrani Lodge
zaterdag, 20 juli 2024

 restaurant van ecologisch hotelcomplex - €€€

Gent - Plant-A-Pizza
zondag, 14 juli 2024

 plantaardige pizzeria - € tot €€

Amsterdam - Annapurna
dinsdag, 25 juni 2024

 authentiek Nepalees-Indiaas  - €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama