Open menu

Met de serie Winterse Woensdagen hopen we je te inspireren om lekker de keuken in de duiken op de koude dagen die nog voor ons liggen.
Deze week: Vier verrassende stamppotten.

Stamppot is Nederlandse winterkost bij uitstek. Een stamppot is ook voor grotere groepen snel en eenvoudig klaar te maken en na een dag buiten in de winterzon is deze stevige maaltijd precies wat je nodig hebt.

Dat je ook zonder spek of een vegetarische vervanger een smakelijke stamppot op tafel kunt zetten, laten we zien aan de hand van een viertal verrassende recepten.

De basis: aardappelpuree
Schil zoveel aardappels als je denkt nodig te hebben (grofweg 300-400 gram per persoon, afhankelijk van het soort stamppot en of je een grote of kleine eter bent). Spoel ze af en kook ze gaar in een bodem water met voldoende zout. Giet af en pureer. Voeg melk of groentebouillon toe, totdat de puree de gewenste consistentie heeft. Breng op smaak met zout en peper.

De volgende recepten zijn gebaseerd op twee personen.

Spinaziestamppot met paprika en pijnboompitten
400 g gewone of wilde spinazie
1 rode paprika
20 g pijnboompitten
1 tl nootmuskaat
3 tl oregano
Parmezaanse kaas
Olijfolie

Maak een smeuïge aardappelpuree, met een theelepel nootmuskaat. Snijd de spinazie klein, verwijder bij wilde spinazie ook de stelen. Spoel goed af, laat uitlekken en schep het door de aardappelpuree. Breng op smaak met oregano en zout.

Snijd de paprika in reepjes en verwijder de zaadlijsten. Bestrijk de schil met olijfolie en gril met de schil naar boven ca. 5 minuten, totdat de paprikareepjes beginnen.te blakeren.

Rooster de pijnboompitten in een pan.

Schep de spinaziestamppot op een bord en bestrooi met pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Leg de paprikareepjes om de stamppot heen.

Spruitjesstamppot met mosterd en Mexicaanse groenteworstjes
500 g spruitjes
1 teentje knoflook, geperst
3 tl tijm
2 à 3 el mosterd
50 g belegen kaas, geraspt
Olijfolie

Bereid een smeuïge aardappelpuree, met de mosterd erdoor. Maak de spruitjes schoon en snijd in kwarten. Fruit de knoflook en tijm in een wok met olijfolie en bak hierin de spruitjes, met een snufje zout, beetgaar. Vermeng de spruitjes en de kaas met de aardappelpuree.

Lekker met Mexicaanse groenteworstjes.

Multi-cultihutspot
1 ui, gesnipperd
400 g wortel, in fijne schijfjes
Handjevol doperwten
1 tl komijnzaad
2 tl kerriepoeder

Maak een grove aardappelpuree. Fruit komijnzaad en ui in een wok met olie en voeg de wortel toe. Bak beetgaar. Voeg de doperwten toe (diepvriesdoperwten eerst kort voorkoken) en vermeng het mengsel met de aardappelpuree. Breng op smaak met kerriepoeder.

Lekker met een chutney, zelfgemaakt of kant-en-klaar gekocht.

Broccolistamppot met kidneybonen in tomatensaus
400 g broccoli, in kleine roosjes
1 pepertje, fijngesneden
1 teen knoflook, geperst
1 tomaat, fijngesneden
½ blik kidneybonen, uitgelekt
1 blikje (15 g) tomatenpuree
50 g belegen kaas, geraspt
3 tl basilicum
1 tl komijnpoeder
1 laurierblad
1 tl suiker

Maak een smeuïge aardappelpuree. Kook, stoom of bak de broccoli, met een snufje zout, beetgaar. Vermeng de broccoli en de kaas met de aardappelpuree, breng op smaak met basilicum, zout en peper.

Fruit pepertje en knoflook in olijfolie. Voeg tomaat, snufje zout, 1 theelepel suiker en het laurierblad toe. Bak totdat het vocht is verdampt. Voeg kidneybonen en tomatenpuree toe. Verdun met water totdat de saus de gewenste consistentie heeft. Verwijder het laurierblad. Breng op smaak met komijnpoeder, zout en peper.

Schep de broccolistamppot op een bord. Maak een kuiltje in het midden voor de kidneybonensaus

 

Meer!
Vegatopia's Winterse Woensdagen

Woensdag 9 januari: Glühweincakejes en spiced coffee
Woensdag 16 januari: Vier verrassende stamppotten
Woensdag 22 januari: Wintertheetoet met honing-walnootstengels
Woensdag 6 februari: Stoofpot, troost voor een troostelozedag
Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama