Open menu

radijsstamppotkleinRadijsjes zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar: wit, geel en paars, maar de rode variant is het meest bekend. Radijsjes worden vooral gegeten als gezonde snack of in rauwkostsalades. Het loof wordt daarbij meestal weggegooid, wat eigenlijk doodzonde is, want dat loof is megagezond. Het heeft een pittige, beetje koolachtige smaak en het blad voelt stevig en wat harig aan. Dat klinkt niet erg aanlokkelijk, maar wanneer je het fijn snijdt en door een stamppotje of in een salade doet, geeft het een lekkere bite. Mijn Friese vriendin vertelde me dat ze wel eens een stamppotje maakt van gestoofde radijs en dan het loof er in reepjes rauw doorheen doet. Geïnspireerd door dit leuke idee heb ik haar recept gemaakt en er vervolgens mijn eigen draai aan gegeven door er een topping van walnoten-paddenstoelengehakt bij te maken. Zelf eet zij het met komkommersalade met witte wijnazijn.

Voor 3 à 4 personen

Voor de aardappelpuree:

1 kg kruimige aardappels 
25 g roomboter
2 dl hete melk
peper en zout 

Voor de gestoofde radijs:

4 bosjes radijs (je gebruikt het loof van vier bosjes, en van twee bosjes de radijsjes)
1 el olijfolie 
zout en peper

Voor het walnoten-paddenstoelengehakt:

1 ui 
1 teen knoflook
1 el olijfolie
250 g gemengde paddenstoelen
120 g fijngehakte walnoten 
1 el vegetarische worcestersaus
1 tl sambal 

Tip: Verwarm vier borden voor in een oven van 80 graden 

  • Schil de aardappels. Doe ze in een pan met voldoende water en breng ze aan de kook. Wanneer ze koken, het vuur zacht zetten en 25 minuten laten koken.
  • Intussen het loof van de radijs afsnijden, in repen snijden en zand er uitwassen in een bak water, net zolang tot al het zand verwijderd is. Laat het loof uitlekken in een vergiet of gebruik een slazwierder.
  • Was en snijd de radijsjes van twee bossen in plakjes. Fruit de plakjes radijs twee minuten in olijfolie op halfhoog vuur. Kruid af met peper en zout.
  • Voor het walnotengehakt: snipper de ui en fruit samen met de geperste knoflook twee minuten in de olijfolie tot deze zacht is. Pluk of snijd de paddenstoelenmelange en voeg bij het uimengsel. Zet het vuur wat hoger en bak de paddenstoelen gaar in twee minuten. Zet het vuur zachter en doe er de gehakte walnoten bij, de vegetarische worcestersaus en sambal. Fruit dit even mee op zacht vuur en proef of het op smaak is.
  • Voor de stamppot: giet de aardappels af wanneer ze gaar zijn en stamp fijn met de boter. Voeg de melk beetje bij beetje toe totdat je een smeuïge puree krijgt. Je hoeft niet alle melk te gebruiken. Breng op smaak met peper en zout. Roer er de gestoofde radijs doorheen. Meng er daarna het loof onder en laat deze slinken in de puree. 
  • Voor het serveren, warm het walnoten-paddenstoelengehakt eventueel nog even op. Schep de stamppot op vier voorverwarmde borden en verdeel er het “gehakt” over.  

radijsstamppot


Meer met radijsjes!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama