altEen tijdje terug maakte ik zelf op een kaasboerderij witte meikaas. De frisse, zachte smaak en de naam van deze kaas inspireerden tot deze lentesalade. 

Witte meikaas is een verse kaas, die gemaakt wordt van koemelk. De naam heeft, niet verwonderlijk, alles te maken met het voorjaar. Het recept voor deze kaas is namelijk ooit ontstaan in de maand mei. In die periode gingen de koeien voor het eerst weer naar buiten na de winter, en de boeren maakten een soort verse graskaas van de melk: de meikaas. Eigenlijk is meikaas gewoon Goudse kaas, maar meikaas hoeft slechts een dag te rijpen. Daardoor blijft de kaas wat vochtig en is er geen korst ontwikkeld. De smaak is friszurig, en houdt een beetje het midden tussen feta en ricotta.

Meikaas is niet altijd makkelijk te krijgen. In gespecialiseerde kaaswinkels en op (boeren)markten kun je verse witte meikaas waarschijnlijk wel vinden. Je bent gelukkig niet meer beperkt tot de maand mei, want de kaas wordt in het hele voorjaar en de zomer gemaakt.

In deze salade combineert de kaas goed met de peperige groenten. De citroen geeft een fijne kick en de maanzaadjes kraken lekker tussen je tanden.

Hoe kaas en meikaas wordt gemaakt, lees je in het artikel: Alle koeien in de wei.

Voor 2 personen

alt

Voor de salade
bosje radijs
30 g rucola 
40 g waterkers
100 g witte meikaas

Voor de dressing
4 el olijfolie
2 el citroensap
halve ingelegde citroen
halve el maanzaad
half teentje knoflook
zout en peper

  • Maak de radijsjes schoon en snij ze in dunne plakjes.
  • Was zo nodig de rucola en waterkers en droog de bladgroenten voorzichtig. Doe ze samen met de radijsjes in een schaal.
  • Snij de meikaas in grove stukken.
  • Wrijf voor de dressing de knoflook tot een pasta, door de knfolook met het lemmet van een koksmes fijn te drukken op een snijplank.
  • Verwijder het vruchtvlees uit de ingemaakte citroen, spoel de schil schoon onder stromend water en snij vervolgens de schil heel fijn.
  • Meng de olie, het citroensap, de knoflook, citroenschil en het maanzaad, en klop het tot een vinaigrette.
  • Breng op smaak met wat zout en flink veel versgemalen peper.
  • Maak de salade aan met de dressing en schik er de meikaas op.

 

 

 

Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter