Open menu

bietenbataatsaladekleinBieten behoorden al tot mijn favoriete groenten toen ik klein was en daar is nog niets aan veranderd: de zoete, aardse smaak spreekt me nog steeds aan. In dit recept wordt de zoete smaak extra aangezet door de bataat, en het aardse van de bieten door de kastanjechampignons. De salade wordt een beetje spannender door de sriracha en een paar blaadjes sla zorgen voor wat knapperigheid.

Een tijdje geleden ontdekte ik dat bieten nog lekkerder worden wanneer ze gekookt worden in vruchtensap en dat het resulterende kookvocht prima gebruikt kan worden voor het koken van stoofperen. De peren kleuren prachtig rood, veel mooier dan bij het gebruik van wijn, bovendien hoef je er vrijwel geen extra suiker in te gebruiken. Dus als ik bieten eet, bewaar ik het kookvocht en eet ik vaak dezelfde week ook stoofperen.

voor 2 personen als hoofdgerecht

350 g rode bietjes
350 g bataat (zoete aardappel)
170 g kastanjechampignons
1 ui van ongeveer 70 g
2 tenen knoflook
2 dl sinaasappelsap
1 el olijfolie
zout, zwarte peper en sriracha naar smaak

  • Schil de bietjes en snijd ze in blokjes van ongeveer 0,5 tot 1 cm³. Doe de bietenblokjes met het sinaasappelsap in een pan, breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten op laag vuur koken. De blokjes moeten gaar maar nog wel stevig zijn. Giet af, maar gooi het kookvocht niet weg: het blijft in de koelkast zeker een week goed om stoofperen mee klaar te maken.
  • Schil de bataat en snijd ze in wat grovere blokjes. Doe de bataatblokjes met wat zout in een pan met een laagje water, breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten koken. De blokjes moeten gaar en zacht zijn. Giet af en laat uitdampen (dit kookvocht bewaar ik niet, maar als je er een goede bestemming voor hebt, dan hoor ik dat graag).
  • Maak de ui schoon en snipper deze, verhit olie in een pan en laat de ui op laag vuur zachtjes gaar en bruin worden. Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in lucifertjes. Pers de tenen knoflook in de pan met de uiblokjes, voeg de champignons toe en maal er wat zwarte peper over. Laat het mengsel met het deksel op de pan 10 minuten op laag vuur smoren. Neem het deksel van de pan en bak het mengsel in een paar minuten droog.
  • Roer in een ruime schaal de bietenblokjes, bataatblokjes en het ui/champignonmengsel door elkaar, voeg naar smaak sriracha toe.

Je kan de salade koud of lauwwarm eten en deze hoeveelheid is genoeg als voorgerecht voor vier of als hoofdgerecht voor twee personen. Serveer er in dat laatste geval in sojasaus gemarineerde en in de oven gebakken tempeh bij (bijvoorbeeld de tempehchips van Miranda), of - lekker makkelijk - een vegetarische vleesvervanger uit de supermarkt.

bietenbataatsaladegroot

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama