Open menu

noordduitse aardappelsalade thbEen paar dagen geleden plaatste Sven een recept voor Weense aardappelsalade, een type salade die je overal in Zuid-Duitsland en Oostenrijk vindt. De Noord-Duitse tegenhanger is wat steviger en minder verfijnd - 'deftig' noemen de Noord-Duitsers dat. En een aardappelsalade zonder mayonaise mag in Noord-Duitsland geen Kartoffelsalat heten.

Dit recept, gebaseerd op de salade die mijn Duitse schoonmoeder altijd maakt,  is minimalistisch, maar juist daarom extra smakelijk, mits je lekkere aardappeltjes (bijvoorbeeld Frieslanders, Zeeuwse Roem of Nicola) van de groenteboer gebruikt en ze in de schil kookt, zodat ze hun smaak goed behouden. Maar er zijn vele (traditionele) toevoegingen waarmee je ook aardappelsalade van normale supermarktaardappels kunt opleuken.

Bijgerecht voor vier personen

750 g vastkokende aardappeltjes
3 augurken (ca. 150 g)
6 el (ca. 8 cl) augurkenwater*
6 el mayonaise (150 g)
1 el mosterd
zout (en evt. suiker) naar smaak
verse bieslook of waterkers, ter garnering
peper uit de molen

* Het zoetzure augurkenwater uit het glas wordt anders toch maar weggegooid, dus de zuinige Noord-Duitser gebruikt dat gewoon als zuurtje. Zuinig, maar ook duurzaam. Je kunt eventueel ook wittewijnazijn gebruiken - en een schepje suiker, omdat het anders te zuur wordt.

 • Kook de aardappeltjes in de schil in ca. 10-15 minuten in voldoende zout water beetgaar - test of je er met een vorkje tot ongeveer het midden kunt prikken. Giet af en laat volledig afkoelen.
  Tips: Het beste resultaat krijg je als je de aardappels een dag van tevoren al kookt en een nacht in de koelkast zet. Als de schil nogal zanderig is, kun je voor het koken de aardappeltjes 5 minuten in water laten weken, het vuile water afgieten en pas dan het zoute kookwater toevoegen.
 • Schil de afgekoelde aardappels en snij in dunne plakjes. Snij beide uiteinden van de augurken af, halveer ze in de lengte en snij in plakjes.
 • Maak een dressing van de mayonaise, augurkenwater (of wittewijnazijn), mosterd en zout en suiker naar smaak.
 • Meng de aardappelschijfjes en de augurk voorzichtig door de dressing, zodat de schijfjes heel blijven.
 • Garneer met verse bieslook of waterkers (of andere groene tuinkruiden naar smaak en beschikbaarheid)

Lekker op een zomerse dag met een groene salade, als onderdeel van een buffet of bij de barbecue. Met Kerst eten de Noord-Duitsers aardappelsalade met een bockworstje, dus je kunt er ook prima een vegaworstje bij serveren. Op tafel mag de pepermolen niet ontbreken.

Traditionele variaties en toevoegingen:

 • Voeg een fijngesneden sjalotje of klein uitje toe.
 • Vervang een deel van de aardappeltjes door appel voor een iets zoetere variant.
 • Extra rijk wordt de salade met plakjes hardgekookt ei erdoor of erbovenop.
 • Geef de salade extra pit door 1 tl mierikswortelpasta aan de dressing toe te voegen.

Niets houdt je tegen om deze Noord-Duitse aardappelsalade te moderniseren met een teentje knoflook, fijngesneden rode paprika, een chilipepertje, kappertjes of andere toevoegingen. Maar dan krijg je het wel met mijn Duitse schoonmoeder aan de stok.

noordduitse aardappelsalade


Meer aardappelsalade!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama