Open menu

bonen groenteworstjes thbOp de avond voor Kerst eten Duitsers traditioneel aardappelsalade met worstjes. Die traditie wilde mijn man afgelopen Kerst voortzetten. Omdat de vegetarische braadworsten in de supermarkt mij niet zo lekker leken en bovendien erg aan de prijs waren, heb ik teruggegrepen op een recept voor Mexicaanse groenteworstjes van eigen hand, uit 2007 alweer, en het proces wat versimpeld. Het resultaat waren heerlijke worstjes: ze lijken 'net echt' en hebben een lekker uitgesproken smaak. Wij serveerden ze dus met een Noord-Duitse aardappelsalade, maar ze zijn in het nieuwe jaar ook erg lekker bij een stamppot.

Voor ca. 6 worstjes á 100 g

1/2 blik kidneybonen
1 paprika
1/2 venkel (of bijvoorbeeld 1/4 courgette)
2 augurken
1 teen knoflook
1 pepertje naar smaak
1 tl komijnzaad
1 tl paprikapoeder
1 tl zout
1 ei
handjevol havervlokken (of havermout)
bloem

Verder nodig: huishoudfolie, keukenmachine of blender

  • Doe alle ingrediënten behalve de bloem in de keukenmachine en pureer grof.
  • Schep het worstmengsel in een schaal en voeg al mengend bloem toe tot je een stevig mengsel hebt.
  • Scheur per worst zoveel huishoudfolie af dat je ongeveer een vierkant krijgt.
  • Leg 1/6 van het worstmengsel, ongeveer 100 gram, in een gelijkmatige streep/balk net boven de onderrand van de folie.
  • Sla de folie over het worstdeeg en wikkel het in.
  • Draai de uiteinden tegen elkaar in dicht en rol zo de streep worstdeeg  tot een stevige worst. Herhaal dit voor de resterende worsten.
  • Breng voldoende water aan de kook en kook de worstjes in de folie vijftien minuten.
  • Laat de worstjes afkoelen en verwijder de huishoudfolie.

Braad de worstjes op middelhoog vuur in neutrale (zonnebloem)olie tot een mooie donkerbruine rand ontstaat en serveer warm. Lekker met ketchup of currysaus.

Ongebakken blijven de worstjes zeker wel vijf dagen goed in een afgesloten bakje in de koelkast. Ik vermoed dat je ze ook prima kunt invriezen, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Tip: in plaats van huishoudfolie kun je ook siliconen bakvormpjes gebruiken, zoals ik ruim na het schrijven van dit artikel heb ontdekt.

bonen groenteworstjes

bonen groenteworstjes pan

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama