Open menu

vegetarische worstjes bakvorm thbIk maak mijn vegetarische worstjes het liefste zelf. Tot dusver deed ik dat altijd op de 'klassieke' manier, waarbij je het worstdeeg in huishoudfolie rolt en de worstjes daarin gaar kookt. Dat gaat prima, maar stiekem vond ik het toch ook wel een beetje gedoe: het blijft een gefriemel met de folie, het deeg werkt niet altijd even goed mee bij het rollen, en aan het eind heb je aardig wat plastic weg te gooien. Daarom heb ik mezelf getrakteerd op een siliconen bakvorm. Goedkoop zijn die bakvormen niet, maar als het goed is, gaan ze lang mee. Bovendien zijn ze makkelijk in gebruik en het resultaat ziet er 'net echt' uit. Maar welke vorm kies je en hoe maak je die worstjes dan?

Al een poosje speelde ik met het idee dat worstvormpjes best handig zouden zijn, en van tijd tot tijd heb ik er online naar gezocht. En telkens eindigde de zoektocht met het wegklikken van de browsertab. Op Bol kon ik maar één siliconen bakvorm vinden, die ik met 17.95 euro toch best aan de prijs vond. Bovendien stonden er ook geen klantenrecensies onder, dus ik bleef een beetje sceptisch. In Duitsland is het zelf maken van vegetarische worstjes blijkbaar populairder dan in Nederland, want op Amazon Duitsland vind je een keur aan worstvormpjes, mét recensies.

Maar ja, welke kies je dan? Je hebt naast allerlei kleurige siliconen bakvormpjes, die mij er eigenlijk allemaal net wat te onpraktisch en ook kwetsbaar uitzagen, ook worstvormpjes uit metaal. Metaal leek mij echter nogal onpraktisch: ik zag me al vertwijfeld met een mesje proberen om de worstjes, die toch een beetje vastgekleefd waren, er uit te wippen - of te schrapen. Dat de metalen vormpjes vrijwel geen recensies hadden, vond ik ook een teken aan de wand.

Ik heb daarom toch gekozen voor een siliconen bakvorm, omdat je daar de worstjes gewoon uit zou moeten kunnen drukken. En omdat ik die kleurige vormpjes niet vertrouwde, heb ik gekozen voor Duitse degelijkheid: de Lurch 240515 Wursti-Maker. Naast de uiterst degelijke naam zagen de vormpjes er ook degelijk uit. Dat het degelijke zwart niet zo'n feestelijke kleur is, nam ik dan maar op de koop toe, net als de degelijke prijs van 29.90 euro. De vele positieve recensies waren ook heel degelijk, trouwens.

siliconen bakvormen worst

De twee vormpjes, voor in totaal acht worstjes per keer, werden zonder handleiding geleverd, maar wel met een paar worstrecepten, die mij niet zo aanspraken. Maar gelukkig heb ik zelf een succesrecept: de kidneybonen-groenteworstjes, waarvan het recept begin dit jaar op de site is verschenen. Dit recept bleek precies genoeg te zijn om de acht vormpjes te vullen, net iets voller dan tot de rand - zodat je ze dan met het deksel in worstvorm kunt persen, waarna je de beide delen met de 'knopjes' aan de zijkanten vastzet.

Volgens de beschrijving op de site kun je de worstjes gewoon in heet water koken, maar je kunt ze ook stomen. Koken leek me te 'gevaarlijk': ondanks dat de vormpjes goed dichtgedrukt waren, kon ik me goed voorstellen dat er lekgevaar was, of dat er toch water in de vormpjes zou lekken. Dus ik heb de worstjes niet 15 minuten gekookt, zoals in mijn eigen recept, maar - aan de hand van het bijgeleverde recept - 40 minuten gestoomd. Dat bleek een goede beslissing, want bij het openen bleek een van de vormen toch niet goed genoeg dichtgedrukt te zijn.

Over het resultaat kan ik kort zijn: net als de in huishoudfolie gemaakte vegaworstjes zien ook deze er 'net echt' uit, dankzij de vorm zelfs bijna eng perfect echt. Ik heb ze volledig laten afkoelen en ze vervolgens zonder problemen uit de vormpjes gedrukt. De bakvormen waren vrij schoon gebleven, dus ik heb ze gewoon in de vaatwasser gedaan.

De kidneybonen-groenteworstjes hebben we overigens op de barbecue gegooid: even met wat (zonnebloem)olie bestrijken en dan bak je ze lekker bruin en knapperig.

Mocht jij dus, net als ik, al een poosje over worstvormpjes hebben nagedacht (al kan het natuurlijk ook zijn dat ik de enige ben met die afwijking), dan zou ik zeggen: vooral doen! Of, beter nog: zet ze op je verlanglijstje.

vegetarische worstjes bakvorm

Disclaimer: dit artikel is NIET gesponsord. Wij schrijven regelmatig over producten die ons bevallen, maar doen dit geheel onafhankelijk. Gesponsorde artikelen worden op Vegatopia altijd als dusdanig gekenmerkt.

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama