Open menu

altZodra de herfst in zicht is, krijg ik zin in Indiaas eten. De kruiden en specerijen harmoniëren perfect met de groenten van het seizoen; ze kondigen de naderende winter aan, maar zijn tegelijkertijd fris en zomers. En omdat er nog volop verse spinazie en tomaten te krijgen zijn, is deze pilao het ideale gerecht voor een iets te kille nazomeravond.

Een pilao is een eenpansgerecht van rijst met groente en specerijen. Pilao (of pilav) wordt niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in India gegeten. Omdat deze pilao rijk gevuld is, zou ik het eigenlijk een biryani willen noemen. Echter, volgens Wikipedia is het verschil dat voor een biryani de rijst apart van de overige ingrediënten wordt gekookt. Voor een pilao kook je alle ingrediënten tezamen - en dat is wel zo makkelijk, als je snel een eenpersoonsmaaltijd op tafel wil zetten.

Onmisbaar specerij in dit gerecht is fenegriek; de kruidige, nootachtige smaak past minstens zo goed bij de spinazie als nootmuskaat. De scherpe mosterdzaadjes geven de pilao een prettige kick.

Voor één persoon

1/2 kop (basmati-)rijst
1/4 kop gele (of rode) linzen
2 tomaten
200 g (verse) spinazie
1 uitje
1 teen knoflook
1 pepertje
klein blokje gember (of 1 tl gemberpasta)
scheutje citroensap
2 tl fenegriek *
1 tl komijnzaad *
1 tl korianderzaad *
1 tl venkelzaad *
1 tl mosterdzaad *
1 tl kurkuma
1 tl suiker, zout
(* ongemalen)

  • Snipper het uitje, snij knoflook, pepertje en gember fijn (je kunt ook een knoflookpers en/of gemberpasta gebruiken).
  • Snij de tomaten in niet al te fijne blokjes (ontvellen mag, hoeft niet), was de spinazie en snij deze grof.
  • Verhit een wok en rooster hierin (zonder olie dus) de specerijen (behalve de kurkuma), totdat je de aromatische geur ruikt (niet totdat ze beginnen te dansen in de pan, dan worden ze te bitter). Maal de specerijen grof in de vijzel (niet per se nodig) en zet ze terzijde.
  • Giet een scheutje (zonnebloem-)olie in de wok en fruit hierin eerst het uitje, dan ook knoflook, pepertje en gember.
  • Voeg de tomaten toe, evenals zout, suiker, citroensap, de gemalen specerijen en kurkuma. Kort doorroeren.
  • Voeg nu ook de rijst en de linzen toe. Kort doorroeren en afblussen met 1 kop water.
  • Kook de pilao ca. 20 minuten op laag vuur met het deksel op de pan, totdat de rijst en de linzen gaar zijn (voeg, indien nodig, extra water toe).
  • Schep nu de spinazie door de pilao. Doe de deksel weer op de pan en laat nog 1 minuut pruttelen - de spinazieblaadjes moeten ietsje zachter worden, maar niet uit elkaar vallen. Serveer meteen.

Lekker met een klodder Turkse yoghurt en een pappadum.

alt

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama