Open menu

tagliatelle pompoensausDe herfst nadert en de winkels liggen weer vol met versgeoogste pompoenen. Al sinds jaar en dag staat deze pasta met een Italiaans gekruide saus van gepureerde pompoen bij ons op het herfstmenu. Snel op tafel, lekker warm, vullend en toch niet te zwaar. Wat wil je nog meer? Het gerecht valt ook goed in de smaak bij kinderen, zelfs bij moeilijke eters, heb ik vastgesteld. Laat dan wel het pepertje achterwege.

Voor vier personen:

1 hokkaidopompoen van ca. 900-1000 gram
paar blaadjes verse salie (of 1 tl gedroogde oregano)
1 teen knoflook
snufje nootmuskaat, liefst vers geraspt
optioneel: een vers chilipepertje
optioneel: laurierblaadje
scheutje balsamico of wijnazijn (alternatief: citroensap)
zout
olijfolie om te bakken
400-500 g tagliatelle (afhankelijk of je grote of kleine eters aan tafel hebt)

Verder nodig:staafmixer

  • Snij de pompoen doormidden en verwijder de pitten. Je hoeft hokkaidopompoenen niet te schillen. Snij de pompoen in grove stukken, je houdt ca. 800 g vruchtvlees over.
  • Doe de pompoenstukken in een pan en zet ze tot ca. 1/3 in een bodempje licht gezouten water (je gebruikt het kookwater om te pureren), eventueel ook met een laurierblaadje.
  • Kook de pompoen in ca. 15 minuten, met het deksel op de pan, gaar, haal de pan van het vuur en verwijder het laurierblaadje, en pureer met de staafmixer tot een dikke saus.
  • Fruit in een diepe wok de fijngesneden salie, knoflook uit de pers en eventueel een fijngesneden chilipepertje in een scheutje olijfolie.
  • Draai het vuur laag (spettergevaar), voeg de pompoensaus toe en breng verder op smaak met nootmuskaat, balsamico of wijnazijn, zout naar smaak (proef eerst) en - als je geen verse salie gebruikt - oregano.
  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Giet af, maar hou wat kookwater apart - die kun je gebruiken om de saus te verdunnen (en tegelijkertijd te binden), indien nodig.
  • Meng de tagliatelle goed door de pompoensaus. Verdun eventueel de saus met het pastakookwater. Wees niet te lui: hoe meer je roert, des te beter hecht de saus aan de pasta. Een spaghettilepel is hiervoor je beste vriend.

Lekker met geraspte harde Italiaanse kaas en peper uit de molen.

Tips:

  • Is de saus toch iets te dun geworden? Los dan wat maizena op in een scheutje water en bind de saus hiermee.
  • Wil je de saus nog romiger hebben? Voeg een scheutje (soja-)melk of room toe.
  • Nog wat proteïne? Kook dan een half kopje rode linzen met de pompoen mee, of voeg op het laatst een handjevol kikkererwten toe.
  • Je kunt ook bijvoorbeeld flespompoen gebruiken; die moet je wel schillen.
  • Pumpkin mac and cheese: gebruik macaroni of een andere kleine pasta in plaats van tagliatelle, doe het resultaat in een ingevette ovenschaal, bestrooi met mozzarella, en zet ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

tagliatelle pompoensaus

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama