Open menu

maaltijdsalade halloumi ciabatta thbBloemkool is de vergeten groente van morgen, volgens een onderzoeksbureau. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren en daarom geven we je de komende tijd een fikse dosis bloemkoolinspiratie. Na de klassieke bloemkool met een papje en mediterrane variaties halen we dit keer inspiratie uit het Midden-Oosten. Bloemkool kun je namelijk ook roosteren en de groente combineert erg goed met kikkererwten, tahin en geroosterd sesamzaad. Bijvoorbeeld als onderdeel van een salade, uit de oven, of uit pan of wok als onderdeel van een mezze-diner.

 

Salade

Beetgaar gestoomde bloemkool doet het erg goed in de salade, bijvoorbeeld samen met bleekselderij, paprika en ijsbergsla. Bestrooi met geroosterd sesamzaad en combineer naar wens met bulgur, halloumi, Turkse yoghurt en ciabatta of Turks brood. Snel in elkaar gedraaid en het saladebuffet is makkelijk uit te breiden met bijvoorbeeld zilveruitjes, augurk, kerstomaat en hummus - handig en toch feestelijk als er onverwacht gasten blijven hangen.

maaltijdsalade halloumi ciabatta

Een iets chiquere variant is deze salade met krokante halloumi, geroosterde bloemkool en gegrilde avocado van Freya. Ze gebruikt ook nog gegrilde citroen, basilicum en walnoten.

salade met krokante halloumi

Marleen verwerkt de bloemkool rauw in een salade van bloemkool, kikkererwten en tahin-dresing. Lekker fris met radijsjes, peterselie, munt en granaatappelpitten.

Uit de oven

Zomers, snel en toch warm: bloemkool uit de oven is op warme dagen een goed idee. En helemaal mooi is het als je ook de andere gerechten zo uit de oven kunt serveren. Farinata, geroosterde bloemkool en kikkererwten geserveerd met een yoghurt-tahinsausje is een compleet en makkelijk gerecht.

farinata bloemkool kikkererwten

Ook deze ovenschotel van bloemkool met kikkererwten & splijtkool (of boerenkool) uit De Groene Bakplaat heb je snel in de oven, al vind ik dit meer een winter- of herfstgerecht dan een zomergerecht. Boerenkool en splijtkool zijn sowieso in de zomer niet te krijgen. Alhoewel: als je in plaats daarvan bijvoorbeeld op het eind spinazie over het gerecht strooit, is het ineens wel weer zomers.

BloemkoolKikkererwtenSplijtkool

Uit de pan of wok

Karl is niet zo'n fan van bloemkool met een papje en serveert hem liever op zijn Grieks, gebakken met knoflook, tomatenpuree, citroensap en bestrooid met platte peterselie.

Van Tertia komt dit recept voor Midden-Oosterse bloemkool, met gefrituurde sjalotjes en tahin. Die kun je ook prima serveren als onderdeel van een Libanees mezze-diner.

Kortom, het lijkt me duidelijk: op zijn Midden-Oosters klaargemaakt is bloemkool kruidig, kleurrijk, afwisselend en smakelijk!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama