Open menu

altIemand die om mij bezorgd is, heeft in eigen grond geteelde bloemkool meegebracht. Ze denkt dat lekker eten en drinken mijn geestelijk welbevinden bevordert en bewijst daarmee mij na al die jaren te doorgronden.

Wat een prachtige bloem is die kool toch. Als ik een alien was, zou ik me afvragen of ze wel mag gegeten worden. Maar het mag, en de recepten zijn talrijk. Sommigen roosteren haar in de oven, waardoor ze iets zoetigs krijgt. Ze wordt ook op zijn Aziatisch gewokt en met sojasaus besprenkeld. Indiase curry houdt ook van haar. De Dikke Vegetariër prakt er een koolhydraatarme puree van.
Enkel met witte saus mag ze niet opgediend worden, dan denk ik aan boerenworst, regenachtige schooldagen en al te vlakke polders.
Om de gulle schenkster te eren kies ik voor een zonnige bereiding.

Griekse bloemkool

een grote bloemkool
3 el olijfolie
1 gehakte ui
3 gesnipperde teentjes knoflook
1 blik tomatenpuree
1 glas droge witte wijn
0,5 liter water
1 el citroensap
tijm en laurier
een vleugje pikant paprikapoeder
een handvol gehakte platte peterselie
optioneel: een bouillonblokje, zwarte olijvenringetjes

  • Ui in olijfolie bakken, een drietal gesnipperde knoflookteentjes erbij en een blikje tomatenpuree. Als die rood en vet ligt te sudderen kan je er voor de hartige toets wat pikant paprikapoeder bijvoegen. Niet te veel, want we gaan voor fris en luchtig.
  • Blussen met een glas droge witte wijn, een halve liter water erbij en een eetlepel citroensap. Een groentebouillonblokje mag, maar hoeft niet. Wel een laurierblad en een takje tijm. Die saus mag een twintigtal minuten tot een half uur sudderen en versmelten.
  • Dan laten we de gewassen bloemkoolroosjes een tiental minuten lichtjes in de saus koken. Je mag hen wreed met een mesje prikken om hun gaarheid te testen, beetgaar is beter dan platgekookt.
  • Voor de kleur en de Griekse toets kunnen er enkele zwarte olijvenringetjes bij.
  • Alles op het einde rijkelijk bestrooien met gehakte platte peterselie.

Ik eet er het liefst aardappelpuree bij, maar rijst of pasta kan ook. Een bijgerecht bij een burger kan het ook zijn.
Mijn tafelgenote vraagt bezorgd wat dat zwart is, onmiddellijk stel ik haar gerust dat het geen vergeten slakken zijn die ook onbespoten bloemkool lustten.

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama