Open menu

Onlangs besprak Karl het vegetarische kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Haar motto? "Snijd, relax en laat de oven het werk doen." Dat is helemaal in Karls straatje, hij gaf het boek mede daarom ook 4 en een halve ster. Onderstaand, plantaardig, gerecht komt uit dit boek. De voorbereiding kost je 10 minuten, waarna de groenten 30 minuten de oven ingaan. Later plaatsen we nog een recept uit De Groene Bakplaat, dan voor een tarte tatin met wortel en tallegio.

Bloemkool uit de oven is zó lekker, en de specerijen in dit gerecht passen perfect bij de tahindressing. Zorg wel voor een grote bakplaat, zodat de bloemkool en kikkererwten lekker krokant worden. Met dit recept zet je een eenvoudige, smaakvolle maaltijd op tafel!

Voor: 4
Voorbereiding: 10 minuten
Oven: 30 minuten

1 grote bloemkool, in roosjes
1 blik kikkererwten (400 g), afgespoeld en uitgelekt
1 grote rode ui, in vieren
200 g splijtkool of boerenkool
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel gerooktepaprikapoeder
2 theelepels zeezout

Dressing

60 g tahin
sap van 1 citroen
2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels water
1 theelepel zeezout
versgemalen zwarte peper

Opdienen met

25 g verse koriander, grof gesneden
40 g geroosterde
pompoenpitten
warm platbrood

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  • Leg de bloemkool, kikkererwten, rode ui en kool op een grote bakplaat, voeg de olie, specerijen en het zout en schep alles goed om.
  • Zet het geheel 25-30 minuten in de oven, tot de bloemkool net gaar is.
  • Roer intussen de tahin, het citroensap, de olie, het water, zout en wat peper door elkaar; voeg indien nodig nog wat extra water toe, zodat de dressing eenvoudig te verdelen is. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout en citroensap toe.
  • Sprenkel de dressing over de hete bloemkool, strooi de koriander en pompoenpitten erover en dien op met warm platbrood.

 


Meer met bloemkool!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama