Open menu

Ghee thbKen je ghee al? Het is een bakproduct dat oorspronkelijk uit de Indiase keuken komt, gemaakt van geklaarde boter. Dat zorgt ervoor dat je ghee op hogere temperaturen kunt verhitten dan boter. Ook is ghee lekker lang houdbaar. Maar het fijnste is: de smaak!

Ik kreeg in het kader van de Gezonde Leefstijlweken van Ekoplaza een pot biologische ghee van het merk Finck Naturkost opgestuurd. Ghee hoef je na opening niet te bewaren in de koelkast, handig dus ook om mee te nemen als je op reis gaat naar een huisje (skivakantie!) of op de camping (maar misschien niet als je met hele tropische temperaturen te maken krijgt).

Ghee smaakt lekker boterig. Verrijk je Indiase gerechten er bijvoorbeeld mee: bak de groenten voor je curry erin, smelt een klontje door de basmatirijst of biryani of smelt ghee over Indiaas naanbrood. Maar ook in Europese groentegerechten blijkt ghee lekker, heb ik na enig geëxperimenteer ervaren. Ik stoofde er preitjes heel zachtjes in en bakte er ook gemixte paddenstoelen in. Aardappels heb ik er nog niet in gebakken, maar met nieuwe, Hollandse aardappels lijkt het me ook erg lekker. Je brengt vrij makkelijk gerechten snel op smaak. Dat is ook een voordeel voor wie nog niet zo veel ervaring in de keuken heeft, en moeite heeft met het op smaak brengen van gerechten. Door de botersmaak vind ik het echt een luxe product.

Ghee wordt gemaakt door boter zodanig te verhitten dat het water verdampt. Je kunt als je dat interessant vindt, meer over dat proces op Wikipedia lezen. Fijn aan de ghee van Ekoplaza is dat hij biologisch is. Bij ghee uit toko's is dat namelijk niet altijd het geval. Een pot van 220 gram (ik vind het een flinke pot) kost bij Ekoplaza € 5,29.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama