Open menu

tagliatelle pompoensaus thbHet nieuwe studiejaar is weer begonnen. Voor de eerstejaars-studenten die het geluk hebben gehad om een kamer in een studentenhuis te vinden, is het vaak spannend  om voor de eerste keer zelf te koken. Als je dan ook nog eens voor een grotere groep moet koken, en liefst ook niet al te duur, dan wordt dit helemaal een uitdaging. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips en recepten.

Groente kopen en gebruiken

Verse groente kopen is goedkoper dan je wellicht denkt. Natuurlijk, je kunt in de supermarkt inmiddels ook in lente pompoen krijgen of asperges met de Kerst, maar omdat die dan niet in het seizoen zijn, is het prijskaartje ook nogal hoog. Beter voor je portemonnee - en meteen ook voor het klimaat - is het om zoveel mogelijk seizoensgroenten te kopen. Een seizoensgroentekalender kan handig zijn als je vooraf de maaltijd plant, maar je kunt ook gewoon op het prijskaartje letten. Vaak eet je onbewust al met het seizoen mee: bij winterse temperaturen heb je behoefte aan warm troosteten, in de zomer liever lichte salade.

Een andere simpele vuistregel is dat ongesneden groente (vrijwel) altijd een stuk goedkoper is dan gesneden in een zak. Jazeker, groente snijden kost tijd, maar die wortels zijn zo geschrapt en een bloemkool heb je in een mum van tijd in roosjes gesneden.

De potjes met wortel en doperwten lijken een aantrekkelijke manier om goedkoop en makkelijk groente op tafel te krijgen, maar veel vrienden zul je er niet mee maken. Ik ben sowieso geen fan van groente uit pot of blik, vooral omdat de inhoud vaak vrij slap is en er vaak ook extra suiker en/of zout aan is toegevoegd. Als je toch geen zin hebt om groente schoon te maken, of toch zin hebt in rode kool in de zomer, dan zijn diepvriesgroenten een goed alternatief. Sperziebonen en erwten uit de diepvries zijn een klassieker, maar ook diepgevroren spinazie kan een goed alternatief zijn - sommigen vinden de "à la crème" versie heerlijk, ik kies liever voor iets grovere 100% spinazie. Maar ook bijvoorbeeld bloemkool, broccoli en pompoen vind je in het vriesschap - al kosten die meer dan je op dit moment voor de verse variant kiest.

Als je eenmaal een groente hebt gekozen, dan vind je onder andere via onze zoekfunctie op Vegatopia tal van recepten. Zo heeft Machteld een slordige tien jaar geleden een hele serie "Groente van de week" geschreven, zoals dit artikel over wortels (scroll ook naar het einde van het artikel voor links naar andere groente-van-de-week). Wortels zijn het hele jaar door goedkoop te krijgen, net als bloemkool, die je op allerlei manieren kunt bereiden., bijvoorbeeld ook met een vegan bechamelsaus (spotgoedkoop als je zelf de havermelk even maakt).

aardappel bloemkool linzenburger

Rijst met een prutje

Niet voor niets zijn pasta- en rijstgerechten populair in de studentenkeuken. Sauzen kun je in grote hoeveelheden maken, en pasta of rijst koken kan iedereen. Een klassieker is wel de chili hawaii, een 'prutje' dat vrijwel iedereen lekker vindt, zeker als je het serveert met (kant-en-klare) tortilla's, of (een stuk goedkoper) gewoon rijst en een zak (naturel) tortillachips.

chili met tortillas

Wil je liever met een origineler recept voor de dag komen? Dan is koshari een spotgoedkoop en verrassend lekker Egyptisch straatgerecht, waarvoor je slechts een aantal basisingrediënten als rijst, bruine linzen en tomatenpuree nodig hebt - zaken die altijd handig zijn om in de voorraadkast te hebben.

Een budgetvriendelijk en makkelijk te bereiden gerecht, waarbij je desondanks drie componenten op je bord hebt, is kruidige spitskool met bruine bonen en basmatirijst. Spitskool is sowieso een groente om te onthouden, want hij is doorgaans goedkoop, blijft lang goed, en is makkelijk te snijden. Je kunt er bijvoorbeeld ook een spitskoolcurry of nasi goreng mee maken.

spitskool bruinebonen rijst

Pasta

Met pastagerechten maak je bijna altijd een goede sier, het is dus handig om een aantal recepten paraat te hebben. Een klassieker, die ook makkelijk vegetarisch te maken is, is pasta bolognese. In dit recept maak ik gebruik van sojagranulaat, maar met gedroogde bruine linzen, die je even tien minuten moet voorkoken, heb je een stuk goedkoper ongeveer hetzelfde resultaat. Sven heeft een poosje geleden zijn recept voor linzenbolognese gepubliceerd.

linzenbolognaise

Pasta met pesto is een andere klassieker. Je kunt hiervoor pesto alla genovese uit een potje gebruiken, maar met een staafmixer of keukenmachine is zelfgemaakte is zo gemaakt - en helemaal niet zo duur als je wellicht denkt. Zo kun je een postje basilicum inclusief stelen verwerken tot een plantaardige pesto voor een prikkie. Vermeng de pesto samen met een fikse scheut pastakookwater met bijvoorbeeld penne of fussili.

Voor de komende herfst kan ik deze pasta met pompoensaus van harte aanbevelen. Binnenkort vind je pompoenen in overvloed voor een zeer schappelijke prijs.

 

tagliatelle pompoensaus

Succes en smakelijk eten

Er zijn natuurlijk veel meer tips te geven voor goedkope, makkelijke gerechten die je ook voor grotere groepen klaar kunt maken. Op een gegeven moment wil je vast ook wagen aan aardappelen, ovengerechten en stamppotten, maar ik denk dat je met bovenstaande groentetips, rijst- en pastagerechten de komende tijd wel even vooruit kunt. Vooral in het begin is het raadzaam om de recepten van tevoren door te lezen, het kookproces in je hoofd te plannen, en je dan precies aan het recept te houden. Maar al snel zul je voldoende ervaring hebben om te variëren en uit de losse pols te koken. Succes en smakelijk eten!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama