Open menu

linzenbolognaisekleinOver spaghetti bolognese, of correcter pasta al ragù, is al veel gezegd en geschreven. Je vindt traditionele versies in goede Italiaanse restaurants, maar in de supermarkt vooral mierzoete tomatensaus met gehaktkruimels die eigenlijk de naam niet zouden mogen dragen. Vandaag geven we ook onze eigen versie, gebaseerd op het originele recept. Het vlees vervangen we door belugalinzen, die ook smaak en structuur aan de saus geven. De saus is echter niet in tien minuten klaar, want pasta is niet altijd fastfood. De linzenbolognese kun je vervolgens gebruiken als saus bij de pasta of als basis voor lasagne of cannelloni. 

Voor 3-4 personen

1 ui
1 wortel (+/- 100 g)
1 stengel groene selder of bleekselder
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1,5 dl rode wijn
1 blik tomatenblokjes (400 g)
220 g gare belugalinzen (een kleine 100 g ongekookt) of een blik gewone linzen
1 laurierblad
1 tl Provençaalse kruiden
peper en zout
½-1 tl suiker
olijfolie

  • Hak de ui fijn en bak ze glazig in wat olijfolie in een ruime pan. Snij de wortel en de selderij in brunoise. De zeer kleine blokjes zijn belangrijk voor de structuur van de saus. Doe de groenten in de pan en laat ze ruim vijf minuten meebakken met het deksel op de pan, totdat ze zacht worden. Roer er nu de tomatenpuree door en laat even meebakken.
  • Voeg de rode wijn toe, breng aan de kook en doe er dan het blik tomatenblokjes bij. Doe er nu de linzen, het laurierblad en de provençaalse kruiden bij. Laat het geheel nu met deksel zo'n 45 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan, onder regelmatig roeren.Wanneer de saus wat te droog wordt, voeg je wat water of rode wijn toe. Let op: de structuur van de saus is vrij stevig. Voeg enkel vocht wanneer het op het punt staat om aan te branden.
  • Verwijder het laurierblad. Breng de saus nu op smaak met de suiker, peper en zout.

Serveer met pasta of gebruik de saus als basis voor lasagne of cannelloni. 

linzenbolognaise


Meer saus voor pasta!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama