Open menu

chili hawaii thbIn de studentenkeuken wordt traditioneel veel uitgeprobeerd met fruit door de gerechten. Veel van die experimenten zijn een doorn in het oog van de smaakpolitie. Wat heeft een banaan bijvoorbeeld te zoeken in een zuurkoolschotel? Als culinair verantwoord antwoord op de alom bekende Pizza Hawaii volgt hier een basisrecept voor Chili Hawaii - met ananas uiteraard. Naar believen aan te passen - maar laat de banaan alsjeblieft achterwege.

Chili Hawaii

Voor twee personen

1 kleine wortel (van ca. 100 g), in schijfjes
1 kleine paprika, in stukken of repen
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd of uitgeperst
1 rode peper (gesnipperd), of 1 tl gemalen chili’s
klein blikje kidneybonen
klein blikje ananasstukjes
2 blikjes à 15 g tomatenpuree
1 tl komijnzaad (of poeder)
1/2 tl kaneel
optioneel: snufje kruidnagel
1/2 tl suiker
scheutje citroensap
zout naar smaak

  • Fruit ui en knoflook in olijfolie.
  • Voeg wortel en paprika toe en bak het groentemengsel een paar minuten stevig aan.
  • Doe vervolgens de tomatenpuree erbij, samen met komijnzaad, kaneel, kruidnagel, suiker, zout en een scheutje citroensap.
  • Voeg 250 ml water toe en roer het geheel tot een saus.
  • Ook de kidneybonen en ananasstukjes mogen er nu bij (eventueel ook wat sap uit het ananasblik voor een extra zoet resultaat).
  • Laat de chili hawaii 20 minuten op een laag pitje sudderen tot de saus is ingedikt en de groenten beetgaar zijn. Serveer met rijst of tortilla's.

Je kunt dit recept eenvoudig aanpassen voor grotere hoeveelheden (zeer studentenhuisvriendelijk). Maak het extra feestelijk door er tortillachips en een salsa of guacamole bij te geven.

 chili met tortillas

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama