Open menu

egypte thbKoshari is een heel bekend gerecht in Egypte. Ik hoorde er het eerst over tijdens de Arabische lente. Of het waar is weet ik niet, maar ik las ergens dat er voortdurend grote pannen koshari naar het Tahrirplein werden gedragen: het is goedkoop en lekker eten en het vult bovendien goed. Niet veel later at ik zelf koshari gemaakt tijdens een kunstperformance door een Egyptische student in Amsterdam.

En ik was bijzonder verbaasd dat als je rijst, pasta, tomaat, linzen en ui combineert je zo'n lekker gerecht krijgt. Sindsdien staat koshari hier regelmatig op het menu.

In het leuke boek Veggiestan, dat gisteren in onze bespreking 4,5 ster kreeg, staat ook een recept voor koshari. Het is niet alleen uitstekende comfort food maar nog een goedkoop gerecht ook, dus bijvoorbeeld ook heel geschikt voor studenten. In de winter kun je gewoon hele bliktomaten in plaats van verse tomaten nemen.

Voor 4 personen:

300 g basmatirijst
250 g bruine linzen
3 grote uien
olie, om te bakken
3-4 groene pepers, gehakt
2-3 tenen knoflook, fijn gehakt
8 tomaten
1 tomatenpuree
2 el rode wijnazijn
50 ml water
zout
300 g volkorenmacaroni (of andere kleine pasta)

  • Was en kook de rijst: draai het vuur uit als hij bijna gaar is en laat onder deksel verder stomen.
  • Controleer de linzen (er kunnen steentjes tussen zitten, verwijder die, red.) en doe ze in een pan met water. Ze moeten zo’n 30 minuten koken.
  • Snijd twee uien in ringen en bak ze in wat olie krokant en goudbruin. Verwijder ze met een schuimspaan en zet apart.
  • Snipper de derde ui en fruit die in dezelfde pan met de pepers en de knoflook. Doe de tomaten (in stukjes, red.) in de pan zodra de ui zacht is en een paar minuten later tomatenpuree, azijn en het water. Proef en breng eventueel verder op smaak en laat sudderen terwijl je de pasta bereidt, die maar een paar minuten hoeft te koken (volg de aanwijzing op het pak).
  • Giet pasta, rijst en linzen af. Leg in een ondiepe schaal eerst een laag rijst, dan de linzen en tot slot de pasta. Schep er de gekruide tomaat over en maak het geheel af met de gebakken ui. Geef er wat extra hete saus bij voor je wat meer masochistische vrienden. Of serveer met een tomaten-uiensalade.

 

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama