Open menu

Groentespies kleinHet is zomer en de kooktijdschriften en kookblogs staan bol van de barbecuerecepten. Voor velen is dit het ultieme zomeravondgenot: je zit met z'n allen in je riante tuin en je bakt allerlei lekkernijen op je exclusieve gietijzeren barbecue. Helaas is dit voor vele anderen onder ons pure fictie, want niet iedereen heeft de mogelijkheid om een barbecue buiten te zetten. Wanneer je in een groot flatgebouw en een barbecue op je balkon zet, is de kans zeer groot dat de brandweer eerder voor je deur staat dan je gasten. Een ander argument om binnen te grillen is zeker ook de huidige droogte. Gelukkig zijn er wel een aantal alternatieven waarmee je wel weliswaar niet elk barbecuerecept kan bereiden, maar waar wel je een heel eind mee op weg komt om er een leuk etentje van te maken.

Natuurlijk bestaan er sinds lang elektrische barbecues die je binnenshuis kan gebruiken. Ze zijn ook milieuvriendelijker, ook al hebben deze ook een redelijk hoog energieverbruik. Wanneer je het toestel niet onbewaakt laat en ervoor zorgt dat het voedsel de elektrische grill niet raakt, is dit veilig. Zorg wel altijd voor goede ventilatie. Gasbarbecues daarentegen mag je nooit binnen gebruiken, zelfs niet met ramen open, want dit kan tot brand en rookvergiftiging leiden. 

Een tegen argument bij een elektrische barbecue is dat deze toch niet zo geschikt blijkt voor erg kleine keukens. Ook ga je zo'n toestel maar een paar keer per jaar  gebruiken terwijl dat dan wel het hele jaar op jouw kleine flat staat en onnodig plaats inneemt. Wanneer je kiest voor het kleinste model, dan kun je er toch maar een maaltijd voor twee personen op bereiden. Daarom gaan we toch verdere mogelijkheden aftasten.

De oven

In een oven krijg je in principe alles gaar. Al het vleesvervangend barbecuespul lukt prima in de oven. Ook gegrilde groenten uit de oven zijn erg lekker: bestrijk ze met wat olie en bak ze 20-30 minuten op een bakplaat in een voorwarmde op 180-200 graden. Zowat alle groenten zijn geschikt, op bladgroente na natuurlijk. Paprika, courgette en aubergine zijn het meest voor de hand liggend. Maar vergeet zeker niet een keer knolselder, rode biet, bloemkool, broccoli...  Maak ook zeker een keer deze groentespiesjes met halloumi uit de oven.

Het grote voordeel van de oven is dat je ook gerechten kan maken die anders erg lang op de barbecue hadden moeten liggen of dingen die je rechtstreeks op de hete kolen legt. Denk bijvoorbeeld aan alles wat je in aluminiumfolie wikkelt: gepofte aardappels, gepofte groente, gebakken ananas, gebakken bananen, gerechten en papillotte. Deze halloumi, gegrilde groenten en gepofte aardappel is een mooi voorbeeld van een gerecht met een hoog barbecuegehalte dat je voor groot deel in de oven maakt.

Het nadeel van de oven is dat een deel van sfeer verloren gaat: alles komt maar gewoon uit de oven. Ook ga je de typische zwarte grillstreepjes niet hebben. De vraag is natuurlijk in hoeverre je hier zelf zwaar aan tilt.

Groentespies

De contactgrill

Een contactgrill wordt vooral gebruikt om panini's, tosti's en voor sommigen ook om steaks te bakken. Maar hierin krijg je veel meer gaar: de contactgril is ideaal voor alle barbecuevleesvervangers, halloumi en groenten die zich goed laten grillen. Het mooie hier is dat je ook grilstrepen krijgt zoals op een barbecue. Afhankelijk van het model kun je de contactgrill volledig openklappen, zodat je een groter bakoppervlak krijgt en dus voor meer personen tegelijk kan bakken. Dit zorgt ook voor wat meer barbecuesfeer in huis en je kunt hem zelfs op tafel zetten. Het nadeel is wel dat een opengeklapte grill minder energie-efficiëntent is en dat het bakken iets langer duurt.

De contactgrill is dus een prima alternatief voor de meeste bereidingen. Het is wel belangrijk dat alles van gelijke dikte is wanneer je het apparaat dichtgeklapt gebruikt, want anders wordt niet alles gelijkmatig gaar. De contactgrill kun je verder het hele jaar door ook nog gebruiken als tostiapparaat, in tegenstelling tot een elektrische barbecue. Zorg wel dat je eentje van goede kwaliteit koopt: de goedkoopste exemplaren hebben minder vermogen en bakken minder goed. Een elektrische grillplaat doet hetzelfde werk natuurlijk ook.

Als voorbeeld bakte ik courgetteplakken die ik met olijfolie bestreken had.

BBQ contactgrill

De grillpan

Een grillpan heeft dezelfde functie als een opengeklapte contactgrill. Ideaal voor groenten, vleesvervangers en ook gebakken kaas zoals halloumi. Het voordeel is dat ze minder duur zijn, rechtstreeks op het fornuis kunnen en nauwelijks plaats innemen. Een aandachtspunt bij de aankoop is wel dat de grillpan op je kookpit moet passen. Je hebt van die hele brede exemplaren, maar die krijg je moeilijker gelijkmatig warm, tenzij je een speciale kookpit hebt voor een brede pan.

Als voorbeeld maakte ik gegrilde aubergineplakken in mijn eigen gietijzeren grillpan: snij de aubergine in plakken van een halve centimeter. Bestrooi deze met zout en laat deze een half uurtje op keukenpapier uitlekken. Verwijder het zout en het vrijgekomen vocht. Spoel de plakken eventueel af onder de kraan. Bestrijk ze met olijfolie en bak ze aan beide kanten in een droge hete grillpan. 

BBQ grillpan

Het is het geheel dat telt

Om de barbecuegerechten te bereiden kun je voor de meeste eenvoudige bereidingen de klassieke barbecue vervangen, al dan niet door bijvoorbeeld de grillpan en de oven te combineren. De aardappels pof je in de oven, de aubergine en de vegaburgers gaan in de grillpan. Toch gaat het uiteindelijk om een feestelijk, gezellig etentje dat bestaat uit veel meer dan louter het grillen: wat ook telt zijn de andere (bij)gerechten, de dranken en natuurlijk ook de sfeer en de tafeldecoratie.

Begin met het samenstellen van je menu. Starten doe je met een aperitief en een paar hapjes. Het hoofdgerecht is een combinatie van verschillende gerechten waarbij vooral het geheel telt: kant-en-klaar grillspul, gegrilde groenten, aardappelsalade, de pastasalade, salades. Vergeet natuurlijk de sauzen en het brood niet. Dat brood mag trouwens gewoonweg in de toaster.

Denk natuurlijk ook aan de decoratie van de tafel. Stap even binnen bij Xenos, Blokker, Flying Tiger, Action of een andere winkel en haal wat simpele dingen zoals servietten, leuke bekertjes, of wat je ook vindt.

Tot slot geven we julle een overzicht van een andere leuke barbecue(bij)gerechten uit ons archief.


 Aardappelsalade


 Pastasalade


 Op de gril


 Sauzen en dips

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama