Open menu

altBulgur is fijn. Het is een volkoren product en het vult dus beter dan couscous. Volkoren, dat klinkt ook lekker gezond, hoewel sommige mensen dat weer als een nadeel zien. De toevoeging van verse abrikozen aan de salade maakt hem lekker fris, ondanks mijn normale weerzin tegen fruit in hartig eten. En ik maak er wat meer van, zodat het restant de volgende dag mee kan in de bento lunchbox naar het werk.

Meenemen naar een picknick kan natuurlijk ook.
Bulgur vind je in sommige supermarkten en zeker bij Turkse winkels. Je hebt drie formaten: grof, middel en fijn. Voor deze salade gebruikte ik de fijne.

Bijgerecht voor 3 personen
125 g fijne bulgur
135 g bloemkool
een handje tuinbonen (ik had tuinbonen van 8 peulen, maar je kunt ook tuinbonen uit de diepvries nemen)
2 of 3 verse abrikozen
1/2 rode paprika
sap van een halve citroen
2 el olijfolie
1/2 tl komijnzaad
2 tl gedroogde munt
zout en peper

bulgursalade

  • Doe de bulgur in een kom en overgiet met kokend water zo dat de bulgur nét onderstaat. Dat onderstaan is maar heel even: het water trekt direct in de bulgur. Giet ook de olie erdoor en roer met een vork goed door. Laat 15 minuten staan. Halverwege nog even doorroeren. Je denkt eerst dat de bulgur niet gaar wordt, maar na 15 minuten is 'ie dat toch echt wel.
  • Snij de bloemkool paprika heel fijn. Snij de abrikozen in stukjes.
  • Kook de tuinbonen beetgaar.
  • Maal het komijnzaad fijn in een vijzel. Je kunt het komijnzaad ook eerst roosteren in een pan, maar ik ben daar meestal te lui voor.
  • Roer als de bulgur gaar is alle ingrediënten door elkaar. Eet meteen op of laat even staan zodat de smaken zich een beetje vermengen.

Andere ingrediënten in huis? Tomaat, wortel, venkel en ingemaakte citroenen zijn er ook lekker in. Verse kruiden als peterselie, koriander of dragon kunnen er ook bij.


alt Meer bulgurTertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama