Open menu

vegetarisch_boedapestOnze nieuwe gastredacteur Emma kwam na een vertraagde vlucht 's avonds laat hongerig aan in Boedapest. Niet alleen was ze blij verrast met de late openingstijden van keukens, ook de keuze aan gerechten beviel haar. Haar recept met halloumi lijkt op wat ze tijdens haar vakantie kreeg.

Om tien uur ’s avonds kwamen we, na een vertraagde vlucht maar voorspoedige tocht, in ons hostel in Boedapest aan. Het statige oude pand met grote voordeur was vervallen, maar rijkelijk bewoond over zeker vier verdiepingen. We liepen ze –op zoek naar de juiste voordeur- allemaal op en af om uiteindelijk weer op de eerste verdieping terecht te komen. Rondom een kleine binnenplaats, begrensd met bewerkt hekwerk, waren appartementen gelegen vanuit waar wij hartelijk ontvangen werden door een van oorsprong Italiaanse, nogal breedsprakige jongen.

Na een uitvoerige rondleiding, konden we hem wat tips voor restaurants ontfutselen. We schoven rond een uur of elf aan op Mikszáth Kálmán tér, één van de levendige terrasjes van de stad. Niet wetende wat te verwachten in deze Oost-Europese hoofdstad waren we heel blij verrast door de openingstijden van de keuken, maar vooral ook over de hippe gerechten die op het menu stonden. Oost-Europese ingrediënten en recepten in een modern jasje.

Om eerlijk te zijn: ik verwachtte zware maaltijden met veel vlees, simpel en voedzaam. De eerste avond at ik echter halloumi, een van mijn favorieten uit de Cypriotische keuken, met gegrilde groenten, een pittige tomaat/paprikasaus en gepofte aardappel met crème fraîche. Halloumi is een zoute, taaie kaas, die met name in de Grieks-Cypriotische en Midden-Oosterse keuken gebruikt wordt. Hij wordt gemaakt van geiten- en/of schapenmelk, maar is ook in een koemelkvariant verkrijgbaar. Halloumi wordt meestal gegrild of gebakken in de pan of oven en kan een heel mooie hoofdrol spelen in een vegetarisch gerecht.

Voor 4 personen

Voor de gegrilde groenten en halloumi
1 gele paprika
1 courgette
1 venkel
bosje bosuien
wat olijfolie
300-400 g halloumi, te koop bij de Turkse, Marokkaanse, biologische- of kaaswinkel

Voor de saus
1 sjalot
1 rode paprika
1 rood pepertje
4 tomaten
scheutje olijfolie
zout + peper
eventueel een scheut witte wijn

Voor de gepofte aardappels
4 grote gave aardappels
scheut olijfolie
zout
4 el crème fraîche
bosje peterselie

vegetarisch boedapest

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Was de aardappels goed en kerf ze in met een mes.
  • Wrijf ze in met olijfolie en leg ze op een ingevette bakplaat. Strooi zout erover.
  • Zet ze ongeveer een uur in de oven.
  • Was de groenten voor de gegrilde groenten en snij ze in lange, ongeveer even grote stukken.
  • Leg op een met olijfolie ingevette bakplaat en schuif ze in de oven (200°C) gedurende 30 tot 45 minuten. Pas op dat ze niet verbranden, dus af en toe controleren en omdraaien.
  • Snij de sjalot en rode paprika voor de saus in blokjes, snipper de rode peper. Verwijder de pitjes uit de tomaten en snij het vruchtvlees in blokjes.
  • Bak de sjalot op heel laag vuur in een scheutje olie gedurende 10 tot 15 minuten. Voeg dan de tomaten en paprika toe, samen met een snuf zout en zwarte peper en een scheutje water en/of wijn. Laat gedurende 20 minuten pruttelen, of tot alle groenten heel zacht zijn. Roer af en toe. Pureer de saus met een staafmixer en roer de rode peper erdoor. Laat de saus als hij nog wat dun is nog even verder pruttelen. Zet weg tot gebruik. Als de saus wat is afgekoeld, roer er dan nog een scheutje olijfolie door.
  • Snijd de halloumi in plakken. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de plakken halloumi, ongeveer 5 minuten aan iedere kant. De ene halloumi zal wat meer uitlopen dan de andere.
  • Controleer of de aardappels gaar zijn door er in te prikken: ze moeten zacht en kruimelig zijn van binnen. De schil is wat knapperig geworden.
  • De groenten, op de andere bakplaat, moeten gaar zijn, maar mogen nog wat beet hebben.
  • Snipper de peterselie.
  • Serveer de halloumi op de groenten met de lauwwarme saus in een bakje ernaast. Schep op de inkerving van de aardappels een eetlepel crème fraîche en bestrooi met gesnipperde peterselie. Serveer deze met de kaas en groenten.

Enjoy !


  Meer!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama