Open menu

Weense aardappelsalade kleinDeze aardappelsalade heeft tal van namen. Een van de namen die ik vaker tegenkwam is Erdäpfelsalat nach Wiener Art. Tegelijkertijd wordt dit gerecht opgeëist door zowat elke regio in het zuiden van Duitsland en Oostenrijk. Er zijn wel een paar kleine regionale verschillen, maar de algemene bereidingswijze is dezelfde. Voor mij was het een verrassing om een traditionele aardappelsalade zonder mayonaise te zien. De emulsiesaus maak je hier zelf. Bij het gebruik van groentebouillon is ze zelfs helemaal plantaardig. De aardappelsalade is lekker bij een barbecue, bij een picknick of met een sellerieschnitzel

Voor 4 personen als bijgerecht

750 g vastkokende aardappels
50 g ui
1 teen knoflook
2 dl groentebouillon
1 el mosterd 
6 el olie
4 el witte wijnazijn of appelazijn
snuf suiker
peper en zout
bieslook of peterselie

  • Was de aardappels en kook ze met schil in 15-20 minuten gaar.
  • Terwijl de aardappels koken, maak je de saus. 
  • Snij de ui zeer fijn en pers de knoflook uit. Doe in een kom en giet er kokend hete groentebouillon over. Dek af en laat 10 minuten staan om te garen. Hierna roer je er de mosterd, de olie en de azijn toe. Klop met een vork of een garde tot een homogene saus. Werk af met peper, zout en suiker. 
  • Wanneer de aardappels gaar zijn, giet je ze af verwijder je voorzichtig te schil. Snij ze doormidden en daarna in plakken. Laat de aardappels niet afkoelen, het is belangrijk dat ze warm blijven.
  • Doe de hete aardappelplakjes in een kom en giet er de saus over. Het geheel lijkt nu meer op een soep dan op een salade. Daarom laat je het minstens een half uur staan zodat het vocht in de aardappels trekt en de saus romig wordt.
  • Kruid af met peper en zout. Werk af met fijngehakte peterselie of bieslook.

 Weense aardappelsalade


Meer aardappelsalade!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama