De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert meer peulvruchten en minder vlees te eten, de minister van Omgeving en Landbouw is hierover ontstemd. Volgens het AD is Zwolle de duurste lunchstad van Nederland, maar wij denken dat het gemiddelde compleet vertekend is door positieve uitschieters als De Librije. Het Pentagon Pizza Report zag de aanval van Israel op Iran al aankomen. Brussel verliest zijn ambachtelijke bakkers. Fransen gooien te veel baguettes weg. Een pak koffie kost binnenkort meer dan tien euro. Een Belgische astronaut neemt nationale gerechten mee de ruimte in. Juni 2025 in vogelvlucht.
Vlees noch vis
De Belgische Hoge Gezondheidsraad komt met nieuwe voedingsadviezen, waaronder: eet meerdere keren per week peulvruchten, kies voor volkorenproducten en eet (een stuk) minder vlees. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.
Dit advies is bij de Vlaamse minister van Omgeving en Landbouw in het verkeerde keelgat geschoten: "Alsof een plakje salami of een sappige biefstuk ineens de grote boosdoener is.", roept hij op X. Een hoofddocent geschiedenis wijst er op dat de 'Vlaamse vleestraditie' niet bestaat, tot na de Tweede Wereldoorlog aten de meeste mensen grotendeels vegetarisch, omdat vlees een luxegoed was.
Bij een restaurant in Utrecht heeft een actiegroep geprotesteerd tegen het serveren van foie gras. De eigenaar beweert dat hij maar een kilo per jaar gebruikt en weet waar het product vandaan komt. Active for Justice is van plan wekelijks terug te komen.
Op restaurant
Het AD beweert dat Zwolle de duurste lunchstad van Nederland is: gemiddeld besteedt men in Zwolle 50,24 euro aan de lunch, tegenover een landelijk gemiddelde van 28,05. Ook wordt in Zwolle gemiddeld langer geluncht. Als verklaring noemt het AD sterrenrestaurants als De Librije als positieve uitschieters - en dat is meteen de reden waarom het gemiddelde geen goede maat is, want die wordt door positieve en negatieve uitschieters flink beïnvloed. De mediaan of de modus (de meest voorkomende prijs) zou daarom een betere maat zijn geweest, zoals in de grafiek links te zien is: de doorsnee Zwollenaar luncht dus echt niet duurder dan de doorsnee Nederlander.
Foto: Wikimedia
Het X-account Pentagon Pizza Report wist al voor de aanval van Israel op Iran op 13 juni dat er iets stond te gebeuren: de pizzeria's in de omgeving hadden ongebruikelijk veel bestellingen en in de gay bars was het juist buitengewoon rustig.
Chefkok Mitsuharu Tsumura werd in het Italiaanse Turijn bekroond tot chef van het beste restaurant ter wereld. Miado in Lima combineert de Japanse keuken met de Peruaanse keuken en dit is geen fusion, maar versmelting: al sinds het einde van de negentiende eeuw brachten Japanse migranten hun culinaire tradities mee naar Peru.
Een Frans restaurant heeft een toeslag van 15 euro ingevoerd, voor elke persoon meer of minder die komt opdagen dan aangegeven in de reservering. Voor een klein restaurant met maar twintig zitplaatsen leidt dit nu eenmaal tot logistieke problemen of verlies.
In Groot-Brittanië gaan steeds meer mensen pas laat op de avond uit eten, soms pas om half elf. Een verklaring hiervoor is dat restaurantbezoek het nieuwe uitgaan is, als alternatief voor kroegbezoek.
Eten is cultuur
Brussel verliest zijn ambachtelijke bakkers. Reden hiervoor is dat er minder werknemers zijn en bakkersopleidingen voornamelijk gericht zijn op industriële bakkerijen. Ook zijn de eetgewoonten in de loop der tijd flink veranderd.
Fransen eten hun baguette het liefst vers en daardoor gooien ze relatief veel weg. Kortere baguettes zijn geen oplossing, omdat de bakkers daar net zo veel werk aan hebben en toch minder kunnen vragen. Fransen zouden ook het overgebleven stokbrood kort de oven in kunnen schuiven of gewoon een halve baguette kopen.
Frankrijk is in de ban van nepchampagne: een wijnboer brouwde en verkocht goedkope Spaanse wijn met toegevoegde bubbels en aroma's als echte champagne. Blijkbaar heeft niemand het verschil geproefd tot de zaak aan het licht kwam.
Deze maand is de oudste Parmezaanse kaas ooit, zevenentwintig jaar en drie maanden jong, geopend. Hij schijnt geweldig te smaken, maar de maker weet nog niet wat hij met de 36 kilo kaas - die meer dan 20.000 euro waard is - gaat doen. De vorige oudste kaas werd geveild en de opbrengst ging naar het goede doel.
Trump is beledigd dat Europa nauwelijks Amerikaanse voedingsmiddelen afneemt - terwijl omgekeerd de Verenigde Staten wel Europese producten importeren. Een columnist, een Amerikaan die in Frankrijk woont, vertelt uit eigen ervaring dat dit niet meer dan logisch is. Als hij naar de VS reist, dan is hij gelegenheidsvegetariër.
En verder
- Een pak koffie kost binnenkort meer dan tien euro. De supermarkten zijn ontstemd, maar volgens een expert zijn de verhogingen onontkoombaar en is een kop koffie nog steeds een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een glas cola.
- De importheffingen van Trump zorgen ook voor prijsverhogingen van producten in blik, iets wat vooral de armere bevolking en de voedselbanken treft.
- De Belgische astronout Raphaël Liégeois neemt de nationale gerechten witlofrolletjes en Luikse balletjes mee de ruimte in, als 'bonus food' voor speciale gelegenheden.
Meer!
- Mei 2025: vegetarische restaurants, milieuvervuilende mannen en klein bier
- April 2025: bitterbalpizza's, paaseitjes en extra beenruimte
- Maart 2025: peutersnacks, invoerheffingen en saai gevangeniseten
- Februari 2025: vegetarische kroketten, volle melk en het perfectje eitje
- Januari 2025: vleesvrije kantines, alcoholvrije wijn en een gourmetpiek
- December 2024: Reuzespruitjes, rauwe melk en ruimtesake
- November 2024: plantaardige melk, kruidnoten en Zweeds snoep
- Oktober 2024: vegaworst, wegwerpbekers en stimulerende snacks
- September 2024: vega als standaard, junkfood in de ban en misleidende aanbiedingen
- Juli en augustus 2024: vegan haring, bittere koffie en hippe komkommers