Open menu

Oranje paprikasmeersel kleinPuur plantaardige smeersels en dips vind je tegenwoordig in elke goede supermarkt. Toch kan je deze gemakkelijk en met relatief weinig ingrediënten zelf maken. Zo maakte ik dit oranje smeersel met geroosterde oranje paprika en zonnebloempitten. Natuurlijk kun je ook gele of rode paprika gebruiken, maar we naderen nu eenmaal Koningsdag. Zo hebben we al iets in de juiste kleur dat puur natuur en niet mierzoet is. Lekker op brood, op crackers of als dip. In een afgesloten pot kan je hem zeker een paar dagen in de koelkast bewaren.

Voor 1 potje

2 oranje paprika's
2 ongepelde knoflooktenen
100 g zonnebloempitten
30-50 ml olijfolie
1 tl gemalen komijn
1 tl paprikapoeder
1/2 tl kurkuma (optioneel, voor de kleur)
snuf fenegriek (optioneel, niet iedereen heeft dit in huis)
chilipoeder naar smaak
snuf zout
zwarte peper

  • Snij de paprika's doormidden, verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten. Leg ze op een bakplaat en bak ze 20-25 bovenaan in de oven op 200 graden in de grillstand. Voorverwarmen hoeft niet. Bak ze samen met de ongepelde knoflooktenen (gepelde gaan verbranden) totdat de paprika's gaar en wat zwartgeblakerd zijn. laat afkoelen en verwijder het vel van de paprika's.
  • Wanneer de paprika's roosteren, rooster je ook de zonnebloempitten op middelhoog vuur in een droge anti-aanbakpan. Roer of schud regelmatig om aanbranden te voorkomen. Het donkerder de kleur, des te nootachtiger de smaak.
  • Pel de knoflook, snij de paprika's in stukken en doe ze samen met alle andere ingrediënten in een maatbeker of in een blender. Voeg niet meteen alle olijfolie toe, maar schenk deze beetje bij beetje erbij totdat je de juiste consistentie hebt.

Serveer of bewaar!

 Oranje paprikasmeersel

 


Meer plantaardig voor op je brood!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama