Open menu

tostada kleinWe ontbijten het liefst eenvoudig, maar eenvoudig kan ook heel lekker zijn. In de Spaanse regio Andalusië is tostada con tomate. een geroosterd broodje met olijfolie en tomaat het traditionele ontbijt. Dit vind je in zo goed als elke eetplek en gaat doorgaans samen met kopje koffie met melk. Nu het bijna zomer is en je lekkere zongerijpte tomaten kunt vinden in de handel, is dit ook een prima ontbijtidee voor bij ons thuis. Er zijn verschillende manieren om het tomatenbeleg te maken. Ik heb me laten inspireren door wat ik ter plekke heb gezien, samen wat eigen inzicht.

Ontbijt voor 1 persoon

2 rijpe trostomaten of romatomaten
1 el goede olijfolie + extra voor op het brood
snuf zout
1 à 2 ciabattabroodjes of andere platte krokante broodjes

  • Was de tomaten, snij ze in kwarten en doe ze samen met een eetlepel olijfolie en een snuf zout in de blender of de hakmolen. Met een goede staafmixer lukt het ook wel. Mix alles een minuut of twee, totdat alles goed homogeen gemalen is, ook de schil en de pitjes. 
  • Rooster intussen de broodjes. Dit kan onder de gril of in de toaster. Vooral de snijkant (broodkruimkant) moet geroosterd zijn.
  • Wanneer het brood geroosterd is, bestrijk je het met olijfolie. In Spanje gebruiken ze doorgaans een kannetje met een dunne teut of een verstuiver. Zelf gebruikte ik een kwastje, dat werkt ook prima. Beleg hierna de toast met de tomatensaus.

Serveer meteen.

tostada sevilla

Tostada con tomate, in een  eetcafé in Sevilla

tostada


Meer ontbijtrecepten!

Mijn eigen versie thuis

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama