Open menu

IJslandse pannenkoek kleinIn een hommagefilmpje aan de onlangs overleden Britse prins Philip legde een voormalig paleiskok uit dat hij  erg dol was op crêpes à la islandaise, IJslandse pannenkoeken. Hij had dit gerecht leren kennen tijdens een bezoek aan de IJslandse ambassade. IJslandse pannenkoeken? Is dat echt een authentiek gerecht uit dat land? Op zo'n moment heb je écht mijn aandacht. Ik heb meteen gezocht naar het oorspronkelijke recept en het is verrassend eenvoudig: dunne pannekoekjes belegd met slagroom en jam. Het resultaat is erg lekker en daarom deel ik het recept op Vegatopia. Ik gebruikte rabarberjam, omdat deze volgens een IJslandse blog de meest traditionele is, maar pruimenjam of een andere soort kan ook. Lekker als ontbijt, lunch of als vieruurtje.

Voor 4 personen, ik had 11 pannenkoeken in een koekenpan van 26 cm doorsnee

200 g bloem
1 tl bakpoeder
1 zakje vanillesuiker (8 g)
snuf zout
2 eieren
5 dl melk
50 g boter

Voor de afwerking:

lekkere jam (rabarber, pruimen...)
2,5 dl slagroom
1 zakje vanillesuiker (8 g)
poedersuiker (optioneel)

  • Klop de slagroom half op met een handmixer of een garde. Hij moet dik zijn, maar hoeft niet in pieken te staan. Voeg de vanilliesuiker toe. Zet in de koelkast.
  • Smelt de boter en laat enigszins afkoelen.
  • Doe de bloem, het bakpoeder, de baking soda, de vanillesuiker en het zout in een beslagkom. Meng. Voeg nu al roerend met een garde de melk beetje bij beetje toe. Roer er daarna de eieren onder en tot slot de gesmolten boter. Zorg dat je een homogeen beslag hebt.
  • Bak dunne pannenkoekjes in een koekenpannen op redelijk hoog vuur. Je doet geen vetstof in de pan, want die zit al in het beslag zelf. Giet het beslag in het midden van de pan en draai die vervolgens zodat het beslag gelijkmatig verdeeld wordt. Bak de pannenkoek totdat de bovenkant droog is. Draai hem om en bak daarna nog 1-2 minuten.
  • Leg een eetlepel slagroom op de pannenkoeken. Leg hierop een flinke theelepel jam. Vouw de pannenkoek in vieren en druk er zachtjes op om de vulling wat de verspreiden. Werk eventueel af met wat poedersuiker.

Njóttu máltíðarinnar! Smakelijk!

IJslandse pannenkoek 2

IJslandse pannenkoek 1


Meer zoets uit het Hoge Noorden!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama