Open menu

Blintzes kleinHet nagerecht van ons moederdagmenu zijn blintzes, dunne Isrealische pannenkoekjes die zowel op basis van water als melk kunnen worden gemaakt en gevuld met een zoete of hartige vulling. Blintzes gevuld met kaas worden traditioneel gegeten op de eerste dag van het Sjavoeotfeest, een oogstfeest dat in Israel gevierd wordt door alles te versieren met bloemen. De zuivelmaaltijd op de eerste dag van Sjavoeot wordt ook toegeschreven aan de Bijbelse woorden ‘En Hij gaf ons dit land dat overvloeit van melk en honing.’ Ik maakte deze zoete blintzes met een vulling van kwark, noten, gedroogde abrikozen, vanille en eidooier. Na het bakken worden ze rijkelijk bestrooid met poedersuiker.

Voor 4 personen als nagerecht.

Voor vier dunne flensjes:

100 g bloem
2 eieren 
2 dl water
olijfolie

Voor de vulling:

125 g magere kwark 
1 eidooier
8 gedroogde abrikozen
40 g gemengde noten
25 g rozijnen 
1 zakje vanillesuiker 
poedersuiker 

boter om in te vetten

Verder nodig: langwerpige ovenschaal 

  • Bereiding flensjes: doe de bloem in een ruime beslagkom, breek de twee eieren er in, en klop ze los. Giet er nu beetje bij beetje het water erbij terwijl je klopt met een garde, zodat je een glad beslag krijgt.
  • Bak in een anti-aanbakpan vier dunne flensjes in de olijfolie. Verhit voor iedere flens een eetlepel olijfolie in de pan, laat een kleine pollepel met beslag helemaal uitvloeien over de bodem van de pan. Bak de flens op halfhoog vuur tot de bovenkant droog is, bak een paar seconden aan de andere kant en laat het flensje op een bord glijden. 
  • Bak op deze manier nog drie flensjes. 
  • Bereiding vulling: klop de eidooier samen met een garde door de magere kwark in een kom. Snijd de abrikozen in reepjes en roer deze samen met de noten, rozijnen en vanillesuiker door het kwarkmengsel.
  • Vullen van de flensjes: vet een kleine ovalen ovenschaal in met boter. 
  • Leg per keer een flensje op een werkblad. Schep eenvierde van het kwarkmengsel in het midden van de flens, klap de zijkanten naar binnen, en vouw dicht als een vierkant pakketje. 
  • Leg het pakketje in de ingevette ovenschaal. Doe dit op dezelfde wijze met de andere drie flensjes.
  • Verdere bereiding: plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 175 graden en bak de pakketjes 45 minuten. Laat een kwartier afkoelen. Bestrooi de pakketjes met poedersuiker en zet op tafel.

 Je kunt de blintzes ook koud eten. Laat ze in dat geval geheel afkoelen, en bestrooi pas vlak voor gebruik met poedersuiker.

Blintzes ovenschaal

Blintzes bord


 De andere gerechten uit het moederdagmenu:


Meer zoets van Hedwig!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama