Open menu

Veg puff kleinVeg puffs, ook wel curry puffs genoemd, zijn traditionele hartige bladerdeeggebakjes uit het zuidoosten van India. Doorgaans worden ze als snack gegeten bij een kop koffie of een kop chai massala, maar ze passen natuurlijk ook prima bij de borrel of als voorgerecht bij een uitgebreidere Indiase maaltijd. Deze gebakjes zijn gemakkelijk te maken, de vulling is uiteindelijk nauwelijks meer dan een stamppot met specerijen en bladerdeeg afbakken kan ook iedereen. Daarnaast zijn de ingrediënten goedkoop, heel geschikt voor de studentenkeuken dus. Indien er wat vulling overblijft kan je deze serveren met wat rijst en de resterende chutney kun je gebruiken voor weer een andere lekkere maaltijd.

Voor 10 stuks

Voor de veg puffs

400 g bloemige aardappels
½ ui 
1 groene peper
1 tl gemalen komijn
1 tl kurkuma
½ tl gemalen koriander
1 el fijngeraspte verse gember
2 tenen knoflook
300 g wortels
100 g (diepvries)erwtjes
water
1 flinke el fijngehakte korianderblad
1 tl garam masala 
zout
water
olie om te bakken
10 plakjes diepvriesbladerdeeg
enkele el (plantaardige) melk (optioneel)

Voor de korianderchutney

1 bos koriander (80 g)
2 groene pepers
1 cm verse gember
1 teen knoflook
3-4 tl suiker
3 el citroensap
45 g gezouten pinda's
snuf zout
water (indien nodig)

  • Schil de aardappels, kook ze gaar en laat ze even opbloemen. Pureer en zet opzij.
  • Maak de wortels schoon, schil ze en snij ze in kleine blokjes. Zet opzij.
  • Hak de ui fijn en bak ze glazig in een pan met wat olie. Verwijder de steelaanzet van de groene peper, snij hem zeer fijn en voeg bij de ui.
  • Voeg de komijn, de kurkuma en een snuf zout toe. Bak kort mee. Rasp de gember en de knoflook en voeg deze ook toe. Bak kort mee.
  • Voeg nu de wortelblokjes en de erwten toe, samen met een bodempje water. Stoof de groenten gedurende een tiental minuten of totdat de wortel gaar is en het water (grotendeels) is verdampt.
  • Roer de aardappelpuree onder de groenten en werk af met de garam massala, het korianderblad en eventueel nog wat zout.
  • Laat de vulling nu enigszins afkoelen. Haal het bladerdeeg uit de diepvries en leg de plakjes naast elkaar met plastic beschermlaag naar beneden om te ontdooien. 
  • Verwarm alvast de oven voor op 180 graden.
  • Leg een goede eetlepel vulling op de onderste helft van een plakje bladerdeeg. Vouw dubbel, verwijder de bovenkant van de plastic laag en druk de randen stevig dicht met je vinger. Gebruik geen vork om de randen te verzegelen, want de bedoeling van de puff is juist dat de randen ook rijzen.
  • Verwijder het plastic nu volledig en plaats het gebakje op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk eventueel met wat (plantaardige) melk voor een mooiere glans.
  • Herhaal dit met de overige plakken bladerdeeg. Wellicht heb je nog vulling over.
  • Bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op de 180 graden of totdat ze mooi goudbruin zijn.
  • Nu maken we de chutney: snij de bos koriander (met stengels) in drie of vier stukken, schil de gember en hak hem in stukjes. Pel de knoflookteen en verwijder de steelaanzet van de groene pepers. Doe vervolgens alle ingrediënten in een maatbeker en pureer met de staafmixer. Voeg eventueel nog wat water toe voor de gewenste dikte.
  • Haal de veg puffs uit de oven en laat ze kort afkoelen op een taartrooster.

Serveer met de chutney.

 Veg puff stap 1

Veg puff stap 2

Veg puff

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama