Open menu

Sikil pak kleinMexico heeft veel verschillende regionale keukens, die trouwens weinig te maken hebben met wat wij in Europa als Mexicaans eten beschouwen - die vooral een afgeleide van de Amerikaanse Tex-Mex-keuken is. De Yucateekse keuken is een van de meest prominente en gewaardeerde keukens van het land. Vele gerechten zijn rechtstreens afkomstig van de Maya's, de oorspronkelijke bevolking die nu nog bijna 40% van de gehele bevolking uitmaakt in Yucatán. We maken vandaag sikil pak, een traditionele dip van pompoempitten en tomaten. In het Yucateeks Maya betekent sikil pompoenpit en pak tomaten. Desondanks oogt dit gerecht erg modern: vegan, glutenvrij, keto en nog meer van dat. Sikil pak is lekker als borrelhapje met tortillachips of met warm geroosterd brood.

Voor 4-6 personen als borrelhapje

175 g pompoenpitten
3 pruimtomaten (romatomaten)
1 rode ui
1 gele habaneropeper
2 el fijngehakte koriander
water
zout
tortillachips naturel

  • Rooster de pompoenpitten in een pan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Roer regelmatig of schud de pan om aanbranden te voorkomen. Wanneer ze goudbruin zijn, maal je de pitten tot een fijn poeder met de blender, hakmolen of zelfs een staafmixer.
  • Rooster de tomaten, de habanero en de helft van de ui - in hun geheel, de ui zonder schil - in een pan met anti-aanbaklaag of een gietijzeren pan zonder olie op middehoog vuur totdat ze zacht zijn. Draai regelmatig om om ervoor te zorgen dat ze overal gaar worden. Er zullen schroeivlekken op de groenten ontstaan, dat is normaal.
  • Wanneer de groenten gaar zijn, snij je de ui en de tomaten in stukken. Verwijder de steel en ook pitjes van de habanero, tenzij je het erg scherp wil. Je kunt er ook nog voor kiezen om slechts de helft van de peper te gebruiken. Pureer alles tot een glad geheel.
  • Meng de gemalen pompoenpitten onder het groentemengsel. Voeg eventueel wat water toe voor de gewenste dikte. Breng op smaak met zout. Hak de overgebleven halve rauwe ui fijn en meng deze onder de sikil pak samen met de koriander.

Serveer warm of koud met tortillachips en eventueel een glaasje mezcal.

Sikil pak

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama